Mänskliga Rättigheter

Tiotals arresterade i Iran för påstått spionage

Iranska regimen har arresterat tiotals individer i Iran anklagade för påstått spionage, det tillkännager regimens underrättelsetjänst.

Mahmoud Alavi, regimens minister med ansvar för underrättelsetjänsten, hävdar i en intervju med regimens statliga medier att ”Våra fiender försöker få information om vårt land … De spionerar och nästlar sig in. Lyckligtvis är vår sektion för kontraspionage en av departementets starkaste delar.”

Han ger dock ingen vidare information eller detaljer om de påstådda spionerna. Inte heller nämns den tidsperiod då gripandena ska ha skett, rapporterar TT och franska nyhetsbyrån AFP på onsdagen.

Alavi erkänner också under intervjun att Teheranregimen har ”gjort en satsning på att få bort samtliga personer med dubbelt medborgarskap från offentliga ämbeten”. Det är ingen hemlighet att en stor del av regimens högt uppsatta tjänstemän och deras familjer har dubbelt medborgarskap. Deras barn lever i lyx och frihet utomlands medan iranska folket tvingas leva i fattigdom och förtryck.

Godtyckliga arresteringar på grund av påstått ”spionage” eller påhittade brott som ”brott mot system och den nationella säkerheten” är återkommande fenomen i Iran. Dessa arresteringar har ökat i takt med växande regimkritiska protester i landet.

Ett exempel är den brittisk-iranska modern, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som arresterades i april 2016 och dömdes till fem års fängelse anklagad för ”försök att störta regimen” och ”spionage”.

Hon släpptes under helgen för en tredagars permission och besökte sin familj och sin fyraåriga dotter som är fast i Iran sedan Nazanin arresterades för två år sedan.

Hon har nu återvänt till fängelset efter att regimen avslog hennes ansökan om en förlängning, enligt rapporter i brittiska och internationella medier.

”Hon återvände frivilligt till fängelset på söndagskvällen medan hon höll huvudet högt, efter att ha fått höra att hennes ansökan om en förlängning hade nekats”, rapporterar brittiska BBC på onsdagen.

Hennes brittiska man, Richard Ratcliffe, sade att hon hade drabbats av flera panikattacker och lågt blodtryck under tisdagen och onsadegn efter att ha återvänt till fängelset.

Han tillade att hon hade tagits till fängelsets klinik och att familjen är ”mycket, mycket oroliga”.