Folkliga protester

Lärare i Iran går ut i generalstrejk i protest mot regimen

Lärare och kulturarbetare i Iran gick på söndagen ut i generalstrejk i protest mot låga löner och regimens utbildningsministerium.

Strejken kommer inför årets skolstart och pågår i flera iranska städer över hela landet, däribland Teheran, Esfehan, Shiraz och Mashhad.

Lärarnas fackförbund, the Coordinating Council of Teachers Syndicates in Iran (CCTSI), hade kallat till en tvådagars generalstrejk i ett brev som kritiserade regimens utbildningsministerium för beslut som förvärrade lärarnas och studenters situation.

Lärare i Iran har generellt mycket låga löner. Men lärarnas situation har förvärrats av den ekonomiska krisen i landet och utbildningsministeriets budgetnedskärningar. Detta medan regimen fortsätter att spendera miljarder dollar på att stödja terrorism utomlands.

Samtidigt protesterade studenter på Teherans Universitet mot regimen i samband med att prästerskapets president, Hassan Rouhani höll sitt tal inför årets skolstart i universitetet. Studenter släppts inte in i aulan men protesterade utanför med slogan mot prästerskapet och Rouhani.

Lärarna ansluter sig därmed till lastbilschaufförer som befinner sig i en landsomfattande strejk sedan tre veckor tillbaka.

Teherans Bazar (stora marknad) och marknader i flera andra iranska städer gick också ut i strejk i förra veckan i en samordnad protest mot regimens repressiva åtgärder samt den omfattande korruptionen och ökad fattigdom i landet.