Motståndsrörelsen

Oro för iranska terrorattacker i Europa efter avstyrt attentat i Paris

Oron växer i flera europeiska länder och USA för att Teheranregimen planerar nya terrorattentat efter det avstyrda bombattentatet i Paris mot iraniernas stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran. Det rapporterar Washington Post (WP) på fredagen med hänvisning till flera nuvarande och tidigare säkerhetstjänstemän.

Teheran har även intensifierat sin underrättelseverksamhet runt om i världen. Det sker samtidigt som regimkritiska protester i landet pressar regimens ledare, rapporterar WP.

Det är sedan tidigare känt att iranska regimens ministerium för underrättelse och säkerhet (MOIS) spionerar och genomför terrorattacker mot dissidenter och regimkritiker i Europa. Men bombattentatet mot en stor offentlig sammankomst i Paris, där hundratals parlamentariker, tidigare ministrar och människorättsadvokater från Europa, USA och Mellanöstern deltog, avslöjar att iranska regimen är beredd att gå hur långt som helst för att slå till mot oppositionsgrupper utomlands.

Norman Roule, som gick pension förra året som CIA:s nationelle underrättelsechef för Iran, kritiserade bristen på ett hårdare europeiskt svar, särskilt i kölvattnet av Irans stöd till terrorism på kontinenten. “Ni kan komma undan med stort sett allting”, det är det budskap som Europa sannolikt skickar till Teheran.

“[Iranska regimen] har testat Europas och USA:s beslutsamhet i årtionden. Regimen har genomfört cyberattack, stöder terroristgrupper och planerade att döda den saudiska ambassadören till USA på en lyxrestaurang i Washington i 2013 … Men alla dessa händelser fick inget konkreta svar”, tillade Roule som arbetat för CIA i 34 år.

“Jag är rädd för att Iran kanske tror att de ännu inte har nått vår röda linje och detta banar väg för ytterligare attacker”, sade Roule till WP.

En högt uppsatt tysk tjänsteman bekräftade hotet från iranska regimen för WP. “Irans aggressioner I Europa kräver ett hårdare svar”, betonade tjänstemannen utan att avslöja detaljer.

“Man ser en tydlig höjd aktivitetsnivå hos iranska agenter under de senaste månader”, berättade en tjänsteman från Mellanöstern för WP som ville vara anonym. “Iranierna förbereder sig för en möjlig konflikt”, tillade tjänstemannen.

Iranska regimens aktiviteter kan även nå USA, skriver WP och hänvisar till åtalet mot två iranska individer som greps av amerikanska myndigheter för spionage mot iranska regimkritiker i landet.

“Ahmadreza Mohammadi-Doostdar, 38-årig iransk-amerikansk medborgare, och Majid Ghorbani, 59 år, iransk medborgare bosatt i Kalifornien … åtalas för att ha agerat för Irans regering genom att identifiera och samla information om amerikanska invånare och amerikanska medborgare som är medlemmar av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI)”, tillkännagav amerikanska justitiedepartementet i ett uttalande den 20 augusti.

Men fallet med den arresterade iranska diplomaten [Asadollah Assadi] är allvarligare. Det har ansträngt Irans diplomatiska relationer med Tyskland och Frankrike, berättar tjänstemän och analytiker för WP.

Assadi arresterades i Tyskland i början av juli misstänkt för att ha planerat bombattentatet mot iraniernas stora sammankomst i Paris, den 30 juni.

Han misstänks för att ha lämnat över 500 gram sprängämnen till ett par bosatt i Belgien. Sprängmedlet skulle användas för terroristattacken och hittades i parets bil när de arresterades av belgisk polis på väg mot sammankomsten i Paris. Det arresterade paret är identifierade som Amir Sadoni och Nassim Nomeni.

Tyskland lämnade ut Assadi till Belgien i förra veckan där han ställdes inför en belgisk domare som ansvarar för ärendet.

Asdollah Assadi, som är stationschef för iranska regimens MOIS i Wien, har varit stationerad i Österrike sedan augusti 2014.

Den franska regeringen meddelade i förra veckan att man frusit tillgångar tillhörande två iranska medborgare samt den iranska säkerhetstjänsten” med anledning av attentatet. Asdollah Assadi var en av de två iranska medborgare som fick sina tillgångar frysta av franska regeringen.