Folkliga protester

Lastbilschaufförer i Iran går ut i en ny landsomfattande strejk

Lastbilschaufförer i Iran har organiserat ännu en samordnad strejk över hela landet, enligt uppgifter till FFFI.

Den landsomfattande strejken har pågått i nästan en vecka och fortsätter i över 100 iranska städer och 31 provinser. Chaufförerna protesterar mot usla arbetsvillkor, försämrade levnadsförhållanden, dåliga löner samt statlig korruption. De har tagit till sociala medier för att uppmärksamma strejken och framföra sina krav.

Bilder och videoklipp från den landsomfattande strejken publicerade på sociala medier omfattar även en direkt uppmaning till folket och andra arbetare att ansluta sig till protesterna.

Strejken sätter stopp för varutransporter, godstrafik och bränsleleveranser i flera städer. Flera av landets viktiga terminaler har stängts till följd av protesterna.

Myndigheterna försöker bryta upp strejken utan framgång genom att låta regimtrogna ta över transporterna och ge tomma löften om förbättringar. Regimen har under de senaste dagarna kallat in sina repressiva säkerhetsstyrkor som arresterar de som deltar i strejken och hotar dem med avrättning.

Minst 70 chaufförer över hela landet har arresterats sedan strejken började den 23 september enligt uppgifter till FFFI.

Detta är andra gången i år som lastbilschaufförer går ut i en landsomfattande strejk. De organiserade en liknande strejk över hela landet i maj i år.