Folkliga protester

Samordnad strejk i Teheran och tiotal andra städer i Iran

Stora delar av Teherans Bazar (stora marknad) och marknader i flera andra iranska städer gick ut i strejk på måndagsmorgonen i en samordnad protest mot regimens repressiva åtgärder samt den omfattande korruptionen och ökad fattigdom i landet.

Butiksägare vägrar öppna sina butiker medan handlare i flera städer ansluter sig till strejken trots regimens försök att stoppa dem med hot och arresteringar.

Mashhad, Tabriz, Kermanshah, Sanandaj, Zahedan, Orumieh, Karaj, Gorgan, Zanjan, Arak, Baneh, Marivan, Saqqez, Paveh, Borazjan, Kazerun, Kenarak, Chabahar, Hirmand, Miandoab, Sardasht, Piranshahr, Iranshahr och Saravan är några av de städer där strejken pågår sedan igår 10:30 på morgonen lokal tid.

Den samordnade protesten över hela landet riktar sig även mot den inhemska valutan, rials fria fall, stigande inflation samt senaste tidens drastiska prisökningar.

Lastbilschaufförernas landsomfattande strejk fortsätter samtidigt för tredje veckan i rad i över 100 iranska städer och 31 provinser. Chaufförerna protesterar mot usla arbetsvillkor, försämrade levnadsförhållanden, dåliga löner samt statlig korruption. De har tagit till sociala medier för att uppmärksamma strejken och framföra sina krav.

Ett stort antal lastbilschaufförer, som deltar i strejken, har arresterats och hotats med avrättning av regimens repressiva säkerhetsorgan under de senaste dagarna, enligt uppgifter till FFFI från Iran.