Ekonomi

Khamenei erkänner: vanstyre och inte sanktioner bakom ekonomins fall

Iranska regimens högsta andlige ledare Khamenei erkände i ett tal på måndagen att Irans ekonomi vacklar på grund av misskötsel och korruption och inte de amerikanska sanktionerna.

Det officiella erkännandet kommer efter fortsatta folkliga protester mot regimen och strejker bland handlare och butiksägare på Teherans stora marknad, under måndagen och de senaste dagarna.

Högsta ledaren lade skulden på regimens president Hassan Rouhani och anklagade hans regering för ekonomiskt vanstyre. ”Det är ekonomiskt vanstyre [av regeringen] snarare än sanktioner som sätter press på folket. Jag kallar det inte förräderi utan ett stort misstag av ledningen”, tillade han i ett TV-sänt tal under måndagen, rapporterar Reuters.

Khameneis attack mot Rouhani är det senaste i den interna maktkampen mellan prästerskapets olika fraktioner som intensifieras för varje dag till följd av de regimkritiska protester som pågår över hela landet.

Regimens parlament fällde Rouhanis arbetsminister i en misstroendeomröstning i förra veckan. Ledamöterna gav också Rouhani en månad för att han ska komma till parlamentet och svara på deras frågor kring den vacklande ekonomin och valutan rials fria fall under de senaste månaderna.

Khamenei som har sista ordet i alla frågor i Iran avfärdade både krig och dialog med USA under sitt tal. Han bekräftade detta senare i ett inlägg på Twitter under måndagen.

”Nyligen har amerikanska tjänstemän öppet talat om oss. Förutom sanktioner talar de om krig och förhandlingar. I det avseendet, låt mig säga ett par ord till folket: Det kommer inte att bli något krig, vi kommer inte heller att förhandla med USA”, skrev Khamenei på Twitter.

Prästerskapets högsta ledare refererade under sitt tal på måndagen till ett brev från regimens så kallade rättsväsende där tjänstemän rekommenderar dödsstraff för att bekämpa den omfattande korruptionen i landet.

Regimen har arresterat minst 67 individer under den senaste veckan och hotat dem med avrättning som en del av en påstådd kampanj mot ekonomisk brottslighet.

Prästmannen Gholamhossein Mohseni Ejei, talesman för regimens så kallade rättsväsende tillkännagav igår att ”67 misstänkta har arresterats, varav några släppts på borgen, samt mer än 100 personer däribland statlig anställda, tjänstemän, privatpersoner och andra har fått reseförbud.”

Frågan om dödsstraff för korruption, ekonomisk brottslighet och ekonomiskt vanstyre har blivit aktuellt sedan valutan är i fritt fall medan den iranska ekonomin dyker och är på väg mot konkurs.

Men många experter och iranier menar att dessa repressiva åtgärder inte kommer att lösa krisen eftersom prästerskapets ledare och maktelit är själva inblandande i den omfattande korruptionen i Iran.

FFFI rapporterade i november 2016 att chefen för iranska regimens så kallade rättsväsende, Sadeq Larijani, hade 63 privata konton med 27.5 miljarder kr. Pengarna kom från borgen och skadestånd som hade betalats till rättsväsendet som Sadeq Larijani sedan överfört till sina privata konton.

Reuters avslöjade i 2013 att Khamenei själv kontrollerar ett massivt affärsimperium som är värt 95 miljarder dollar. Tillgångarna kommer bland annat från mark och fastigheter som regimen beslagtagit från regimkritiker, exiliranier eller deras familjer i Iran.