Andra nyheter, Ekonomi

Den interna maktkampen mellan regimens olika fraktioner intensifieras

Den interna maktkampen mellan regimens olika fraktioner intensifierades denna veckan sedan regimens parlament fällde president Rouhanis arbetsminister i en misstroendeomröstning på onsdagen.

Ali Rabiei anklagades för att genom sin passivitet ha förvärrat den krystade ekonomiska situationen i landet med hög arbetslösheten. 129 ledamöter röstade för att fälla Rabiei medan 111 ledamöter röstade för att han skulle få fortsätta som arbetsminister, enligt regimens statliga medier.

Ledamöterna har också gett Rouhani en månad för att han ska komma till parlamentet och svara på deras frågor kring den fallande ekonomin och valutan rials fria fall under de senaste månaderna.

Prästerskapets tidigare hårdföre president, Mahmoud Ahmadinejad, tog till sociala medier på torsdagen och krävde att Rouhani skulle avgå, rapporterar Voice of America.

Rouhanis kabinett utsåg en ny centralbankschef i slutet av juli för att tillmötesgå den hårdföra fraktionens krav som anklagade hans regering för landets dåliga ekonomi, rapporterade Reuters under onsdagen.

Många iranier skyller USA:s beslut att återinföra sanktionerna mot Iran på regimen och sin egen regering, rapporterade Agence France-Presse (AFP) i onsdags från Teheran.

”Priserna stiger igen, men orsaken är regeringens korruption, inte amerikanska sanktioner”, sade Ali, en 35-årig designer till AFP.

Liksom många ser han presidenten Hassan Rouhani som maktlös för att förbättra situationen, skriver AFP.

”Han kan inte lösa problemen. Det har visats flera gånger att han inte är beslutsfattare i detta land. Vårt problem är våra representanter och systemet”, berättade Ali för AFP.