Ekonomi

USA:s sanktioner mot iranska regimen träder i kraft natten till tisdag

USA återinför delar av straffåtgärderna mot Iran som lyftes i samband med kärnteknikavtalet. Det tillkännager Vita huset i ett uttalande på måndagen.

”Vår politik är baserad på en tydlig bedömning av den iranska diktaturen, dess finansiering av terrorism och dess fortsatta aggression i Mellanöstern och hela världen”, skriver USA:s president Donald Trump i samband med tillkännagivandet av de nya straffåtgärderna på måndagen.

De nya sanktionerna träder i kraft klockan sex på tisdagsmorgonen svensk tid, rapporterar TT. Sanktionerna innebär att Iran inte får använda amerikanska dollar. De kommer också slå mot Irans handel med silver, guld, metaller, kol och industriella it-system, rapporterar TT på måndagen.

”Om tre månader kommer sedan en andra omgång med än hårdare sanktioner, framför allt ett förbud mot nästan all iransk oljeexport”, rapporterar Sverigesradio på sin hemsida på måndagen.

EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini beklagade President Trumps beslut att överge kärnteknikavtalet och återinföra sanktionerna mot Iran i ett gemensamt uttalande med utrikesministrar från Frankrike, Tyskland och Storbritannien. De påpekade i uttalandet att EU avser att följa kärnteknikavtalet och kommer att ”skydda EU-företag som gör legitima affärer med Iran från effekterna av USA:s extraterritoriella sanktioner”.

”För 90 dagar sedan, drog [USA:s president] USA ut ur det misslyckade [Iranavtalet]. Sanktionerna mot regimen i Iran återinfördes idag för att motverka dess illasinnade aktiviteter. Regimen måste använda Irans resurser för att hjälpa landets medborgare, inte stödja terrorism och berika ledarskapet”, skrev USA:s utrikesminister Mike Pompeo på Twitter på måndagen.

”Vi kommer att driva genom sanktionerna mot Iran tills landet byter kurs”, berättade han för amerikanska medier.

Den iranska valutan befinner sig i fritt fall och har tappat mer än halva sitt värde under de senaste månaderna.

Samtidigt kommer rapporter om stora regimkritiska protester i flera iranska städer, särskilt i förra veckan. De folkliga demonstrationerna började med protester mot den omfattande korruptionen i landet, höjda priser samt landets försämrade ekonomi men övergick snabbt till regimkritiska protester.

”Det var när juli gick mot augusti som bilder och videor började spridas på sociala medier från Irans tredje största stad Esfahan. Sedan dess har protesterna brett ut sig till flera stora städer som bland annat Teheran, Karaj, Shiraz, Mashhad och Qom”, rapporterar Svt i söndags.

”Polisen har svarat med tårgas, vattenkanoner och skjutit med gummikulor i försök att skingra massorna”, tillägger Svt.

Bilder och videoklipp från protesterna i Esfehan och Karaj visar tusentals människor som skanderar slagord mot regimen bland annat ”ned med diktatorn”.

Andra slagord som hördes under protesterna var ”ned med Khamenei”, ”vår fiende är här [i Iran], de [regimtjänstemän] ljuger och säger att det är USA” samt ”[Trots] vapen och stridsvagnar, prästerskapet måste försvinna” med hänvisning till säkerhetsstyrkornas våldsamma attacker mot fredliga demonstranter.