Ekonomi

Storföretag lämnar Iran medan valutan, rial, faller fritt

Den franska biltillverkaren, Renault, kommer sannolikt att lämna Iran för att slippa de förnyade amerikanska sanktionerna. Beslutet kommer trots tidigare löften om att Renault avser vara kvar i landet, rapporterar Radio Farda på sin engelskspråkiga hemsida på lördagen.

USA:s president Donald Trump beslutade att dra USA ur kärnteknikavtalet med Iran i maj i år och återinföra landets hårda sanktioner mot Teheranregimen.

Renault följer beslut från flera andra storföretag däribland Maersk, Total, Peugeot, General Electric, Boeing, Reliance och Siemens som redan har lämnat Iran för att undvika amerikanska straffåtgärder.

Ekonomiexperter i Iran och väst säger att de amerikanska sanktionerna kommer att slå hårt mot regimen och landets misskötta ekonomi inom de närmaste fyra månaderna.

Irans valuta, rial, passerade den psykologiskt viktiga 100.000-gränsen mot dollarn på söndagen, enligt franska nyhetsbyrån AFP. En dollar handlades för 102.000 rial på den inofficiella marknaden under söndagen, rapporterar AFP med hänvisning till valutahandlare i Iran.

Regimen har inte lyckats motverka rials kraftiga fall trots flera åtgärder. Den införde en officiell växelkurs på 42.000 rial för den amerikanska dollarn tidigare i april och hotade att arrestera och även avrätta valutahandlare som inte respekterade den officiella kursen. Regimens president Hassan Rouhani beslutade i förra veckan att byta centralbankschef för att stoppa rials fria fall.

Men dessa åtgärder har inte fungerat då rial fortsätter att falla som en sten. Många experter säger att situationen kommer bara att bli värre när de första amerikanska sanktionerna mot Iran träder i kraft den sjätte augusti som bland annat kraftigt begränsar iranska regimens och iranska bankers tillgång till dollar.