Ekonomi

Prästman vill se avrättningar för att lösa valutakrisen

En av högsta andlige ledarens närmaste prästmän och representanter uppmanar regimens myndigheter att avrätta några inflytelserika valutahandlare för att stoppa den inhemska valutan, rial fria fall.

Prästmannen Nasser Mokaram Shirazi anklagade “utländska agenter” och “inhemska hycklare” för att ligga bakom rials kraftiga fall under den senaste veckan.

FFFI rapporterade i måndags att rial har fallit kraftigt mot dollarn under den senaste veckan och en dollar var under dagen värt 70.000 rialer.

”Från och med imorgon [läs tisdag], den enda accepterade växelkursen för amerikanska dollarn kommer att vara 42.000 rialer och de högre kursen kommer att vara olagliga”, sade iranska regimens vicepresident, Jahangir enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå, Tasnim news, om regimens senaste svar till valutakrisen.

Den “officiella” växelkurs som Rouhanis regering har infört syftar till att stoppa rials fria fall. Myndigheterna har också hotat med att arrestera de valutahandlare som inte respekterar den nya kursen.

Regimen har inte lyckats motverka det kraftiga fallet trots flera åtgärder och tar nu till arresteringar när den står handfallen medan rial fortsätter att falla.

Valutakrisen ledde till heta bråk och sammandrabbningar i prästerskapets parlament när chefen för regimens centralbank försökte förklara krisen.

Många av regimens parlamentsledamöter kräver nu hans avgång och anklagar Rouhani för valutakrisen.

Regimen införde även under dagen nya begränsningar för utländsk valuta som vanliga medborgare får hålla utanför banken. Varje person får enligt de nya begränsningarna ha max 10.000 euro (ca 103.000 kr) i kontanter.