Ekonomi, Folkliga protester

Folkliga protester fortsätter i Iran medan valutan faller kraftigt

De folkliga protesterna i Iran fortsatte i olika städer under helgen och på måndagen.

Bönder och lokalbefolkningen i Esfehan protesterade mot vattenbrist i området och brist på åtgärder från regimens myndigheter att åtgärda problemet.

Demonstranterna skanderade slagord mot prästerskapet trots massiv närvaro av regimens repressiva säkerhetsstyrkor som försökte skingra demonstrationen. Bland slagorden hördes ”Prästman är lögnare, vi kommer att säkerställa våra rätt till vatten även om vi dör”, ”stridsvagn och vapen skrämmer inte oss längre” och ”ingen nation har någonsin vittnat sådan orättvisa”.

Kreditgivare och vanliga sparare som förlorat sina investeringar och besparingar i samband med att statliga finansinstitutioner gått i konkurs protesterade i Teherans Valiasr-gatan under söndagen. Demonstrationen hölls under stor närvaro från regimens repressiva säkerhetsorgan. Deltagarna trotsade dessa repressiva säkerhetsorgan och skanderade slagorden ”Vårt problem är lösta med lite mindre bedrägerier”, ”De har stulit och plundrat våra besparingar” samt ”Protesterna fortsätter tills vi får tillbaka våra pengar”.

Liknade protester hölls under måndagen i Rasht och Mashhad.

Den iranska valutan, rial, har fallit kraftigt mot dollarn under den senaste veckan och en dollar var under måndagen värt 70.000 rialer. Det rapporteras om lång köer utanför växlingskontor och banker i Iran. Regimen har stationerat säkerhetsstyrkor för att kontrollera situationen.

Regimen har inte lyckats motverka det kraftiga fallet trots flera åtgärder och står handfallen medan rial fortsätter att falla som en sten.

”Från och med imorgon, den enda accepterade växelkursen för amerikanska dollarn kommer att vara 42.000 rialer och de högre kursen kommer att vara olagliga”, sade iranska regimens vicepresident, Jahangir enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå, Tasnim news, om regimens senaste svar till valutakrisen.