Folkliga protester

Stora regimkritiska proteser skakar Iran för andra dagen i rad

Det kommer rapporter om stora regimkritiska protester i flera iranska städer under onsdagen. De folkliga demonstrationerna började med protester mot den omfattande korruptionen i landet, höjda priser samt landets försämrade ekonomi och fortsätter för andra dagen.

Bilder och videoklipp från dagens protester i Esfehan och Karaj visar tusentals människor som skanderar slagord mot regimen bland annat ”ned med diktatorn”. Protesterna fortsätter trots att iranska regimen mobiliserat sina repressiva säkerhetsorgan för att kontrollera och förhindra demonstrationer mot regimen.

Stora regimkritiska protester och strejker förekom även igår i flera iranska städer däribland storstäderna Esfehan, Shiraz, Rasht, Ahvaz och Tabriz. Regimens säkerhetsstyrkor tog till tårgas för att skingra demonstrationerna men folket stod emot och konfronterade dem med sina slagord. Det anmärkningsvärda är den unga generationens aktiva deltagande i dessa protester.

Andra slagord som hördes under dagens och gårdagens protester var ”ned med Khamenei”, ”vår fiende är här [i Iran], de [regimtjänstemän] ljuger och säger att det är USA” samt ”[Trots] vapen och stridsvagnar, prästerskapet måste försvinna” med hänvisning till säkerhetsstyrkornas våldsamma attacker mot fredliga demonstranter.

”Dessa protester som fortsätter och som förekommer allt oftare har ett budskap”, säger Shahin Gobadi, från Iranska nationella motsåndsrådet, NCRI:s utskott för utrikesfrågor, till brittiska nyhetssidan, Express.co.uk på onsdagen.

”Iranska folket är fast beslutna att åstadkomma ett regimskifte och de kommer inte att nöja sig med något annat. Möjligheten att prästerskapet ska kunna hitta en utväg minskar för varje dag som går. Det är därför som regimens högt uppsatta tjänstemän varnar för den dystra framtid som väntar prästerskapet och för iranska motståndsrörelsens växande roll”, tillade han med hänvisning till de senaste tidens demonstrationer i Iran.