Andra nyheter

Nya dokument visar iranskt samarbete med al-Qaida

Newsweek och andra amerikanska medier rapporterar att USA:S underrättelsetjänst CIA har hävt hemligstämpeln från dokument som visar att iranska regimen har hjälpt terrorgruppen al-Qaida med pengar, vapen och militär träning i ett försök att undergräva USA:s intressen i Mellanöstern. Den sunnimuslimska terrorgruppen och shiamuslimska Iran har många meningsskiljaktigheter men båda ser USA som fiende nummer ett.

Dokumenten visar att Iran har tränat al-Qaida krigare i terrorläger i Libanon i samarbete med den libanesiska terrorgruppen Hizbollah. Som motprestation för all pengar, vapen och militär träning krävde Iran att al-Qaida skulle attackera amerikaner i arabländerna runt Persiska viken. Det finns även bevis på att Irans högsta andlige ledare, Khamenei har haft direkt kontakt med terrorgruppen.

Enligt CIA dokumenten har Iran även hjälpt al-Qaida med logistiken. Den iranska regimen har låtit medlemmar av terrorgruppen använda iransk mark och iranskt luftrum för att resa igenom landet. Det har också visat sig att Iran har gett viktiga medlemmar av terrorgruppen säker fristad i landet.

Usama bin Ladin har till och med personligen beskrivit Iran som den främsta källan av pengar till terrorgruppen, och just av denna anledning beordrade han sina anhängare att inte vara alltför fientligt inställda gentemot Iran, enligt dokumenten som beslagtogs efter en räd i Usama bin Ladins gömställe i Abbottabad i Pakistan den andra maj 2011 där terrorledaren dödades av amerikanska kommandostyrkor US Navy Seals.