Nyheter

Iran i hemlig överenskommelse med al-Qaida

Obama-administrationen anklagade Iran på torsdagen för att ingå en ”hemlig överenskommelse” med en utlöpare av terrornätverket al-Qaida som ger pengar till terrorgruppen och rekryterar individer för attacker i Afghanistan och Pakistan. Amerikanska finansdepartementet införde samtidigt sanktioner mot sex al-Qaida medlemmar för deras roll i terroraktiviteter.

Den amerikanska underrättelsetjänsten har tidigare varit oeniga om omfattningen av direkta förbindelser mellan den iranska regeringen och al-Qaida. Torsdagen påstående gick längre än vad de flesta bedömare hade tidigare sagt om ett skumt förhållande med begränsat samarbete.

David S. Cohen, på amerikanska finansdepartementets enhet för terrorism och finansiell underrättelsetjänst, sade att Irans ”hemliga affär med al-Qaida gör det möjligt att överföra medel och agera utanför deras territorium”. Han gav inga detaljer om denna överenskommelsen, men sa att sanktioner syftar till att störa al-Qaida:s arbete i Irak och förnekar terroristgruppen ledarskap välbehövligt stöd.

”Iran är idag den ledande statliga sponsor av terrorism i världen”, sade Cohen i ett uttalande och tillade, ”vi har nu ytterligare bevis på Irans oöverträffade stöd för terrorism”.

Finansdepartementet sa att en underavdelning, som leds av Ezedin Abdel Aziz Khalil, är verksamma i Iran med Teheranregeringens välsignelse, som kanalisera medel som samlats in från hela arabvärlden till al-Qaidas högsta ledare i Pakistan.  Khalil institution har verkat inom Irans gränser i sex år.

Bland målgruppen för sanktioner finns även Atiyah Abd al-Rahman, utsedd av Osama bin Laden som al-Qaidas sändebud i Iran. Som ett sändebud, får al-Rahman resa in och ut ur Iran med tillstånd av regeringstjänstemän, hävdade uttalandet.

Sanktionerna kan blockerar individernas tillgångar i USA, och förbjuder amerikaner från att göra några affärer med dem.

Inga iranska tjänstemän nämndes för medhjälp till terrorism. De andra personerna var Umid Muhammadi, som beskrivs som en central planerare för al-Qaida i Iraks attacker, Salim Hassan Khalifa Rashid al-Kuwari och Abdallah Ghanim Mafuz muslimska al-Khawar, Qatar-baserade finansiella supportrar som har påstås ha hjälpt extremister resa över regionen, och Ali Hassan Ali al-Ajmi, ett Kuwait-baserat fundraiser för al-Qaida och talibanerna.