Nyheter

USA svartlistar tre al-Qaida medlemmar bosatta i Iran

USA svartlistade på onsdagen tre högt uppsatta al-Qaida medlemmar bosatta i Iran för att ha hjälpt terrorgruppen med finansiering och logistik samt på slagfältet, rapporterar Reuters.

Männen, som nu förs upp på USA:s terrorlista, anklagas också för att ha medlat med iranska regimens myndigheter på al-Qaidas vägnar.

Iranska regimen har hållit flera högt uppsatta al-Qaida medlemmar och lågrankade militärer från terrorgruppen i sitt förvar sedan terrorattackerna i New York och Washington den 11 september 2001.

Men amerikanska tjänstemän säger att de exakta villkoren för deras fångenskap är oklart, enligt Reuters.

Faisal Jassim Mohammed al-Amri al-Khalidi, en 31-årig saudisk medborgare, ledde en al-Qaida brigad och verkade i maj 2015 som gruppens militära uppdragschef, sade amerikanska finansdepartementet och beskrev honom som ”en del av en ny generation” av al Qaida-agenter.

Khalidi agerade från och med 2011 som kontakt mellan al-Qaida medarbetare, medlemmar av det centrala rådet och ledare för de pakistanska talibanerna, rapporter Reuters med hänvisning till de amerikanska myndigheterna.

Yisra Muhammad Ibrahim Bayumi, 48 och en egyptisk medborgare, förmedlade med iranska regimens myndigheter med start från 2015, sade USA:s finansdepartement, och hjälpte al-Qaida medlemmar som bodde i Iran.

Abu Bakr Muhammad Muhammad Ghumayn, 35, hade kontroll över al-Qaidas finansiering och organisation i Iran sedan 2015, sade USA:s finansdepartement och beskrev honom som en algerisk man, med tidigare bas i Pakistan.

Finansdepartementets uttalande var oklar när det gäller under vilka förhållanden som männen levde i Iran. Bayumi har varit i Iran sedan 2014, sade finansdepartementet utan att säga hur länge de två andra män hade bott där.

Bayumi säkrade finansiering från Syrien för al-Qaida medlemmar och underlättade al Qaidas transaktioner i 2015, sade finansdepartementet, vilket tyder på att han hade en viss frihet att arbeta i Iran.