Nyheter

Svt rapport om det stora drogmissbruket i Iran

FFFI medverkade i Svt rapport igår och uppmärksammade det stora problemet med droger i Iran.

Drogmissbruket i landet har mer än fördubblats de senaste sex åren. Idag använder nästa tre miljoner av Irans befolkning droger, rapporterade Svt igår (som ses här… på Svt:s sida).

Alkohol och droger går att få tag på trots att det är förbjudet och droger är rentav billigast. Drogen som används mest i Iran är opium … men metamfetamin (Shishe) har exploderat på senare år och blivit den mest vanligaste drogen. En dos Shishe kostar på gatan 100.000 rial (ca 30 kr), enligt Svt:s rapport från Iran.

”I avsaknad av nöje och kulturella aktiviteter men också den relativ billiga priset på droger gör att ungdomar och människor drar sig till droger”, sade Mojtaba Ghotbi från FFFI.

”Men den islamiska prästregimens politik går inte ut på att bekämpa missbrukarna. Det är langarna som straffas hårt och ofta handlar det om avrättning genom hängning. Förra året var över hälften av alla avrättningar drogrelaterade. Och i år har man redan avrättat över 129 personer för samma brott”, säger Svt:s reporter Sara Choghrich som åkt till landet för reportaget i Rapport.

”Under så många år som iranska regimen har avrättat tiotusentals människor anklagade för narkotikabrott så har läget inte förändrats … det har inte blivit bättre utan det ökar”, sade Mojtaba Ghotbi från FFFI med hänvisning till de ökade avrättningarna i landet.

”Det finns mycket regimen kan göra för att lösa problemen … men de vill att folket sysslar med droger så att de kan göra vad de själva vill”, sade Ashkan, bosatt i en industristad söder om Teheran till Svt.

FFFI har vid flera tillfällen uppmärksammat det stora problemet med droger i Iran. I en nyhet i 2014 påpekade FFFI att droger var iranska regimens nya vapen mot landets ungdomar.

”Medan prästerskapets rättsväsende avrättar individer för mindre narkotikabrott finns det många uppgifter som visar att regimens olika organ, som revolutionsgardet, står direkt bakom den stora importen av … droger i syfte att göra den unga generationen i Iran till passiva medborgare med stora drogproblem”, skrev FFFI då.

FFFI hänvisade till regimens egen inrikesminister och avslöjade i 2015 att ”iranska regimen använder svarta pengar inklusive pengar från droger för att finansiera utgifter för val- och politiska kampanjer.”

Detta trots att iranska regimen avrättar hundratals individer årligen anklagade för ringa narkotikabrott.