Nyheter

Drogpengar finansierar Irans politiska process

Iranska regimen använder svarta pengar inklusive pengar från droger för att finansiera utgifter för val- och politiska kampanjer, avslöjade regimens inrikesminister i lördags. Detta trots att iranska regimen avrättar hundratals individer årligen anklagade för ringa narkotikabrott.

Iranska regimens inrikesminister Abdolreza Rahmani Fazli upprepade denna skrämmande sanning under helgen och sade enligt regimens officiella nyhetsbyrå IRNA att ”det politiska livet i Islamiska republiken var befläckade av ”svarta pengar”, bland annat från försäljning av droger”. Regimens nyhetsbyråer citerade honom och rapporterade att ”de svarta pengarna kommer både från narkotikahandel och från smuggling och uppgår till nästan 20 miljarder kronor varje år”.

”En stor del av den moraliska korruptionen i landet kommer från införande av svarta pengar i den politiska processen”, sade ministern som citerades av den statliga nyhetsbyrån.

”En del av dessa pengar finns nu inom politiken”, sade Rahmani Fazli, som talade under ett seminarium inför polistjänstemän som skall bekämpa narkotikahandel.

”Till exempel, har en kandidat i kommunalvalet spenderat nästa 20 miljarder rial (ca 48.000.000 kr). Dessa smutsiga pengar finns överallt”, tillade ministern.

Iran är den viktigaste transitvägen för mycket av den illegala narkotikahandeln som kommer från grannlandet Afghanistan.

Enligt officiella siffror från regimens polismyndigheter beslagtas minst 500 ton droger årligen och över 2000 kriminella grupper som smugglar narkotika har korsat landets gränser endast under de senaste 11 månaderna.

Iran är ett av världens mest korrupta länder och hamnade förra året på plats 136 av 175 i ett index som presenterades av den icke-statliga organisationen Transparency International.

FFFI rapporterade i maj förra året att ”medlemmar av iranska regimens mäktiga elitstyrka revolutionsgardets lokala sektioner i staden Sardasht, en stad i provinsen Västazarbaijan i nordvästra Iran, driver kring 300 laboratorier som tillverkar metamfetamin. Den industriellt framställda drogen som går under namnet Sheeshe (persiska ordet för glas), transporteras till olika städer i Iran och länder i Sydostasien.

USA införde i 2012 sanktioner mot en ledande medlem av revolutionsgardets Quds-styrka (IRGC-QF) för narkotikarelaterade aktiviteter och listade honom som en narkotikasmugglare, en benämning som är det första i sitt slag för en iransk tjänsteman, rapporterade CNN vid den tiden.