Nyheter

Droger, iranska regimens nya vapen mot Irans ungdomar

Iranska ungdomar lockas till en systematisk konsumtions av nya farliga droger som regimen låter flöda i samhället i syftet att underminera deras förmåga att kämpa för ett fritt samhälle, enligt rapporter i iranska medier.

Drogen ”Pan Prag” (BT ) kan till och med hittas i vissa snabbköp och säljes mycket billigt i gröna vackra paket för mindre än 5000 Rial (1,5 kr) per paket.

BT, som upplösas av saliven direkt i munnen, kommer ursprungligen från drogen NAS (kat). Det klassas som opiater och produceras i Afghanistan och Pakistan,

BT tillverkas av farliga råvaror bland annat kalk, sackarin (ett starkt cancerframkallande ämne) för att öka styrkan och euforin hos användaren likt droger som opium och hasch.

Andra kemikalier som arsenik, magnesium, bly, och även antipsykotiska läkemedel såsom ecstasy förekommer även i produkten, enligt rapporter från Iran.  Drogen säljs i attraktiva förpackningar under lockande namn som Pan Prag och Pan Spenat. Förpackningarna är ofta prydda med snygga indiska och pakistanska kvinnliga artister och kommer i form av tuggummi, halstabletter, pastiller och pulver smaksatta med mynta-, apelsin- och citronsmak.

Den största tragedin är att iranska regimen inte gör någonting för att stoppa flödet av droger i Irans samhället. Istället är drogen väldigt lätt tillgänglig för barn, ungdomar och studenter. Medan prästerskapets rättsväsende avrättar individer för mindre narkotikabrott finns det många uppgifter som visar att regimens olika organ, som revolutionsgardet, står direkt bakom den stora importen av dessa droger i syfte att göra den unga generationen i Iran till passiva medborgare med stora drogproblem.