Opinion

Friheten kommer till Iran och Mellanöstern om västvärlden inte blidkar diktaturer

Att statsminister Stefan Löven (S) är på väg till Iran i februari gör många iranier upprörda och besvikna. Många iranier får inte resa till Iran för att de döms till att vara Mohareb (Guds fiende) enligt regimen. De kan tyvärr inte ringa sina familjer och höra anhörigas röst för att inte riskera deras säkerhet.

Resan till Iran i syfte att öppna dialog ger Irans diktatur och terroristregim legitimitet och dialogen leder inte till bättre villkor för mänskliga rättigheter utan gör mullorna och Revolutionsgardet mer giriga att öka sina barbariska handlingar mot iranska folk.

Man får undra vilket feministiskt samtal kunde Mikael Damberg ha haft överhuvudtaget med vicepresident Massumeh Ebtekar för ett år sedan i Iran? Iran som en av FN:s medlemsstater har varken signerat eller ratificerat kvinnokonventionen?

Dessutom är Massumeh Ebtekar en av de terrorister som tog över 50 amerikaner som gisslan under gisslandramat i USA:s ambassad i Teheran i 1979 (1).

Resten i iranska regimens styre är antingen mördare, terrorister eller liknande. Till exempel var nuvarande justitieminister Mostafa Purmohammadi en av medlemmarna i den ökända ”dödskommitté” som genomförde massavrättningar av folkets barn under sommaren 1988.

Enligt ljudfilerna från Montzeri, Khomeinis efterträdare vid tiden, avrättades även 14-åriga och gravida kvinnor. Dessa ljudfiler publicerades för några månader sedan av Montazeris son. I massakern avrättades över 30.000 politiska fångar under några månader, vilket uppmärksammades i en debattartikel av Lars Adaktusson (KD). (2)

Det finns föräldrar i Iran idag som fortfarande inte vet var deras kära barn har blivit begravda. (3)

Mer om hur mänskliga rättigheter trotsas i Iran av mullorna kan ni läsa på Amnestys sidan (4) men faktum är att över 110 aktiva regimtjänstemän har varit delaktiga i 1988 års massaker av politiska fångar. (5)

Vår statsminister Stefan Löven (S) vet säkert bättre än så. Man blir inte förvånad av att en barbarisk terroristregim som inte har folkets stöd behandlar sitt folk på detta grymma sätt.

Det som gör mig förvånad är Sveriges stöd till Irans regim trots att vi i Sverige vet hur viktigt mänskliga rättigheter är och vad de betyder för oss och att de kränks i Iran.

Därför ber jag statsministern Stefan Löven (S) att inte resa till Iran och bojkotta iranska regimen och värna vår svenska goda anda om mänskliga rättigheter och inte hålla nosen på blodtörstiga diktaturer i Iran att suga blod från folket.

(1) https://www.youtube.com/watch?v=eBX0pjmzK4I
(2) https://www.fffi.se/2016/12/01/lars-adaktusson-kd-inspelningen-som-avslojar-irans-manniskorattsbrott/
(3) https://www.fffi.se/2016/08/18/ljudfil-avslojar-nya-detaljer-om-massakern-pa-30000-politiska-fangar/
(4) http://www.amnesty.se/nyheter/amnestys-arsrapport/landavsnitt/iran/
(5) https://www.fffi.se/2016/11/07/ncri-avslojar-110-regimtjansteman-delaktiga-1988-ars-massaker/

Afsaneh Oskouei
2017-01-22