Massaker

Lars Adaktusson (KD): Inspelningen som avslöjar Irans människorättsbrott

”I söndags dömdes Ahmad Montazeri i Iran till 21 års fängelse. Montazeri är son till landets avlidne ledare ayatolla Montazeri. Domen utfärdades av en iransk specialdomstol för brott mot den nationella säkerheten och Ahmad Montazeris brott är att han publicerat en ljudupptagning från sin far med information om 1988 års massaker på tiotusentals politiska fångar”, skriver Lars Adaktusson, Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, på sin hemsida på torsdagen.

Han tillägger, ”Det var i juli och augusti 1988 som medlemmar i olika oppositionsgrupper i Iran avrättades och begravdes i massgravar vid Khavaran. Ytterst ansvarig för avrättningarna var den andlige ledaren ayatolla Khomeini, men även Mustafa Pourmohammadi som vid den tiden var underrättelseministeriets representant i det ökända Evinfängelset. Det är samme Pourmohammadi som idag är justitieminister i den sittande regeringen, vilken leds av den ”moderate presidenten” Hassan Rouhani.”

”Omvärldens politiska ovilja att agera mot den islamiska republikens grava människorättsbrott är direkt häpnadsväckande. Utan tvekan finns det bakom den politiska oviljan att kritisera den iranska diktaturens oerhörda övergrepp en oro för att kritik skulle skada de diplomatiska relationerna och i förlängningen det internationella avtalet om Irans atomkraftsprogram”, skriver Adaktusson mäd hänvisning till västvärldens eftergiftspolitik mot iranska regimen.

”Det borde vara självklart att alltid koppla EU:s relationer med auktoritära regimer till respekt för mänskliga rättigheter och tydliga krav på demokratiska reformer. En gemensam europeisk utrikespolitik med utgångspunkt från förtryckets offer och värderingar om varje människas unika värde får aldrig vara förhandlingsbar … Det är av den anledningen politisk tystnad inte är något alternativ inför den iranska diktaturens förtryck av sin egen befolkning.”