Massaker, Motståndsrörelsen

NCRI avslöjar över 110 regimtjänstemän delaktiga i 1988 års massaker

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), den största koalitionen av iranska oppositionsgrupper och personligheter, har identifierat över 110 ledande iranska regimtjänstemän som deltog i 1988 års massaker på 30.000 politiska fångar i Iran.

De identifierade var medlemmar av ”Dödskommittéer” i Teheran och 16 andra iranska provinser och håller idag höga positioner inom prästerskapet.

Deras identiteter och ansvar i massakern har varit hemliga i nästan tre decennier men avslöjades för första gången under en presskonferens i Oslo i fredags.

Under presskonferensen avslöjade NCRI:s företrädare i Norden, Parviz Khazai, dessutom uppgifter om ytterligare 213 regimtjänstemän som varit med och utfört massakern. Dessa tjänstemän var inblandade i verkställande av massavrättningar i 35 iranska städer i hela Iran.

NCRI har sammanställt denna information under de senaste tre månaderna med hjälp dess stora sociala nätverk i landet och källor inifrån regimen.

Informationen visar att många regimtjänstemän som var delaktiga i 1988 års massaker på politiska fångar håller för närvarande några av de mest ledande befattningar i Iran.

Mostafa Pour-Mohammadi, som idag tjänstgör som justitieminister i Hassan Rohanis kabinett, är ett tydligt exempel.

Han var den högsta tjänstemannen från regimens underrättelseministerium i ”Dödskommittén” som hade ansvar att verkställa avrättningar utifrån ett religiöst dekret (fatwa) från den högsta andlige ledaren vid den tiden, Khoemenei.

Pour-Mohammadi, har tidigare försvarat sin roll i massakern offentligt och kallat massavrättningarna som en legitim kampanj att förgöra ”guds fiender”.