Nyheter, Reportage

Argentinsk domstol återupptar mörkläggning av Irans roll i terrorattentat

En argentinsk appellationsdomstol återupplivade tidigare utredning av anklagelserna mot Christina Kirchner, Fernandez för att ha försökt mörklägga Irans roll i ett terrorattentat mot judiskt center i Buenos Aires i 1994.

Åklagaren bygger sin anklagelseakt på den bevisning som den federale åklagaren Alberto Nisman satt samman. Nisman dog under mystiska omständigheter den 18 januari, dagen innan han skulle presentera sina bevis offentligt.

Nisman hade i över tio år lett utredningen av det värsta terrordåd som Argentina upplevt.

Sprängningen av det judiska samlingscentret AMIA i Buenos Aires 1994, varvid 84 människor omkom och över 100 skadades.

Enligt Nisman ska presidenten via mellanhänder under 2013 i hemlighet förhandlat om en uppgörelse med Iran som skulle fria de misstänkta från ansvar för bombdådet.

I utbyte skulle Iran leverera olja till förmånliga villkor. Argentina skulle betala med leveranser av kött och spannmål. Argentina skulle därefter begära hos Interpol att rödmarkeringarna lyftes bort.
Överenskommelsen med Iran sprack på grund av att Interpol vägrade avlägsna rödmarkeringarna.