Nyheter

Irans nye president kopplas till bombattacken mot AMIA 1994

Argentina-1994-bombing
bombattacken mot judiskt kulturcenter i Buenos Aires i 1994

Iranska regimens nye president, Hassan Rohani, var medlem i den särskilda regeringskommittén som planerade bombattentatet mot ett judiskt center i Buenos Aires, rapporterar The Washington Free Beacon och citerar den argentinska statsåklagare som utreder ärendet.

Beslutet att genomföra attentatet fattades i augusti 1993 av den särskilda regeringskommittén som är kopplade till prästerskapets högsta nationella säkerhetsråd, enligt en åklagarrapport från 2006.

Enligt rapporten, vittnade tidigare iranska underrättelseofficern, Abolghasem Mesbahi, i 2006 att Rohani, som då var sekreterare för prästerskapets högsta nationella säkerhetsråd, var medlem i den särskilda regeringskommittén när den tog beslutet att genomföra attacken.

”När det gäller kommitténs roll i beslutet att genomföra AMIA attacken uppgav Moghadam att beslutet fattades under ledning av Ali Khamenei och  att övriga medlemmar i kommittén var [dåvarande iranske presidenten Ali Akbar Hashemi] Rafsanjani , Mir Hejazi, Rohani, Velayati och Fallahijan”, skriver Free Beacon och citerade åtalet.

Enligt åtalet, ledde prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei den särskilda regeringskommittén och han tog det slutgiltiga beslutet att går vidare med attacken tillsammans med Rafsanjani.
Argentina har anklagat den iranska regimens regering för bombattacken mot ett judiskt kulturcenter i Buenos Aires i 1994 som dödade 85 och skadade 300.
Sex iranier har arresteringsorder mot sig sedan 2006 för inblandning i terroristattacken. Några av de är iranska regimens nuvarande försvarsminister Ahmad Vahidi, tidigare presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani, f.d. utrikesminister Ali Akbar Velayati samt dåvarande befälhavaren för regimens elitstyrka, Revolutionsgardet, Mohsen Rezai.

Rapporten ger en intressant bild av Rohanis förflutna och tidigare tänkande, då han idag beskrivs som en moderat eller pragmatisk konservativ president, vars överraskande seger i helgens val i Iran uppfattats  som ett positivt tecken av USA och andra västerländska makter. Detta åtminstone vid en första blick.