Nyheter

Argentinsk åklagare, som utredde iransk inblandning i terrordåd, hittad död

File photo of Argentine prosecutor Nisman during a meeting with journalists in Buenos AiresArgentinske åklagaren Alberto Nisman, som utredde 1994 års bombattentat mot ett judiskt kulturcenter (AIMA) i Buenos Aires där 85 människor miste livet, har hittats död i sin lägenhet minuter före midnatt sade landets myndigheter på måndagen.

”Allt tyder på att det var ett självmord, [men] vi måste se om det finns krut på hans händer”, berättade Sergio Berni, minister för nationell säkerhet, till lokala TV-kanaler.

Argentinska myndigheter hade börjat genomföra en obduktion på förmiddagen, men den officiella dödsorsaken väntas komma under de kommande dagarna.

”Han var ensam i lägenheten … [och] det finns inga vittnen”, sade åklagaren Viviana Fein till journalister.

Iranska regimen och dess ledare har pekats ut som ansvariga för terroristattacken men regimen har alltid förnekat inblandning. Interpol har utfärdat fem arresteringsorder mot de misstänkta iranierna men hittills har ingen av dem gripits för sin roll i attacken trots att deras namn är offentliga.

Nisman, anklagade nyligen landets president Cristina Fernández de Kirchner och utrikesminister Héctor Timerman för att ha försökt lägga ner åtalet mot de misstänkta iranierna i utbyte mot ökat handel med Iran. Enligt honom, ville Argentina importera olja från Iran och exportera korn till landet.

Nisman skulle ha deltagit i en utfrågning bakom stängda dörrar i parlamentet på måndagen för att förklara sina anklagelser mot landets president Cristina Fernández.