Andra nyheter, Nyheter

Saudiarabien uppmanar FN att straffa Iran för vapen till Jemen

Saudiarabien anklagar iranska regimen för att leverera vapen till shiarebeller i Jemen och uppmanar säkerhetsrådet att straffa Teheran för brott mot FN:s vapenembargo.

Det rapporterar Associated Press (AP) från FN:s högkvarter i New York på söndagen och hänvisar till ett brev från Saudiarabiens FN-ambassadör, Abdallah Al-Mouallimi, till medlemmarna i säkerhetsrådet.

”Smugglingen av vapen till Houthirebeller kränker resolutioner och utgör ett direkt och konkret hot mot Saudiarabien, Jemen, regionen och internationell fred”, skriver Al-Mouallimi i brevet, som AP tog del av i lördags.

Den saudiske ambassadören tar upp i brevet flera exempel på beslag av iranska vapentransporter till Jemen till sjöss från USA, Australien och Frankrike.

”Houthier och styrkor lojala till Jemens tidigare president måste ställas till svars för deras fortsatt oansvariga och kriminella beteende”, skriver Saudiarabien och uppmanar säkerhetsrådet ”att vidta alla nödvändiga åtgärder (diplomatiskt språk för sanktioner), för att kräva att Iran lever upp till FN:s resolutioner”.