Nyheter

Ännu ett fartyg med iransk militärutrustning till Jemen stoppat

Den saudi-ledda koalitionen som kämpar mot jemenitiska Houthirebeller, uppbackade av iranska regimen, har stoppat ett lastfartyg på väg mot Jemen som smugglade militärutrustning från Iran istället för medicinska förnödenheter som det hade deklarerats.

Fartyget som hette ”Menburt Cedar” kom från Djibouti och seglade under Marshallöarnas flagga, enligt koalitions källor som talade med Sky News arabiskspråkiga tv-station på söndagen.

Källorna berättar att när koalitionsstyrkorna sökte genom det stoppade fartyget hittade de krypterad kommunikationsutrustning och annan militärutrustning ombord i behållare som kom från den iranska hamnstaden Bandar Abbas i södra Iran.

Efter sin avgång från Bandar Abbas hade Menburt Cedar tillfälligt lagt till i hamn i Djibouti, enligt rapporterna. Fartyget fångades upp av den saudi-ledda koalitionsstyrkan innan det nådde sin slutdestination, den jemenitiska hamnen i Hodeidah.

Enligt källorna fördes fartyget till den saudiska hamnstaden Jizan där det inspekterades i närvaro av internationella observatörer som dokumenterade hela processen.

Detta är inte första gången som de saudi-ledda koalitionsstyrkorna stoppar fartyg med iranska vapen och annan militärutrustning på väg mot Jemen. Teheranregimen stöder den shiamuslimska milisgruppen Houthier och den avsatte presidenten Ali Abdullah Salehs beväpnade styrkor i deras krig mot Jemens nuvarande regering som backas av en arabisk koalition ledda Saudiarabien.