Nyheter

Iranska revolutionsgardet utbildar Houthier i Jemen

USA är alltmer oroad över att iranska regimens elitstyrka revolutionsgardet (IRGC) utbildar Houthi-rebeller i Jemen, rapporterar Reuters. Den shiitiska milisgruppen fortsätter att göra territoriella erövringar trots flygattacker från Saudiarabien och dess arabiska bundsförvant.

Amerikanska tjänstemän sade att Teherans direkta samarbete med Houthierna var begränsat men att amerikanska underrättelsetjänsten har kommit fram till att IRGC utbildar och beväpnar Houthi-rebellerna.

Tjänstemännen, som pratade med media på villkor av anonymitet, uttryckt oro för att IRGC:s uppdrag kan även omfatta utbildning av Houthier i användning av avancerade vapen som milisgruppen beslagtagit från jemenitiska militärbaser.

Saudiarabien, som tillsammans med flera andra arabstater lanserade flygbombningar mot Houthiers positioner i Jemen tidigare denna vecka, har sagt att milisgruppen får omfattande stöd från Iran.

”Vi ser att … Iran spelar en stor roll i att stödja Houthierna”, sade saudiske ambassadören till Washington Adel al-Jubeir på torsdagen.

”Det finns iranska rådgivare och Hezbollah-agenter som ger dem råd”, sade Jubeir.

Vita husets talesman Josh Earnest sade i fredags att, ”Vi har tidigare uttryckt vår oro över Irans destruktiva inblandning i denna speciella situation och dessa farhågor fortsätter.”

Houthier med sitt fäste i norra Jemen är shiamuslimer och en majoritet av dem ser upp till prästerskapets styre i Iran.