Andra nyheter, Nyheter

USA stoppar ännu en iransk vapentransport till Houthier

Amerikanska örlogsfartyg i Arabiska havet stoppade och beslagtog en vapentransport från Iran som troligen var på väg till Houthirebeller i Jemen, sade den amerikanska militären i ett uttalande på måndagen.

Vapnen som beslagtogs av örlogsfartygen Sirocco och Gravely i förra veckan var gömda i en liten båt så kallade dhow och inkluderade 1500 automatvapen (AK-47), 200 raketgäver (RPG), och 21 tunga kulsprutor (M2 Machine Gun), rapporterar Reuters som citerar den amerikanska marinens uttalande.

Vapnen beslagtogs den 28 mars och är nu i amerikanskt förvar. Båten är enligt marinens uppgifter statslös och dess besättning fick lämna efter att vapnen hade beslagtagits.

”Detta beslag är den senaste i en rad olagliga vapentransporter som beslagtogs i regionen av flottan och som USA bedömer har sitt ursprung i Iran”, tillägger amerikanska militären i sitt uttalande.

Uttalandet tar upp en tidigare incident från den 27 februari där den australiska marinen fångade upp en dhow och beslagtog närmare 2000 automatvapen (AK-47), 100 RPG-raketer och andra vapen.

Den 20 mars beslagtog en fransk jagare en lika stor vapentransport med 2000 automatvapen (AK-47), dussintals prickskyttegevär av modellen Dragunov, nio stridsvagnsmissiler samt annan utrustning, rapporterar Reuters på måndagen.

Vita husets talesman Josh Earnest sade under dagen att Irans stöd för Houthirebeller är ett exempel på dess ”destabiliserande verksamhet” i regionen, och att vapentransporten kan komma att tas upp vid FN:s säkerhetsråd.

”Vi är naturligtvis oroade över denna utveckling eftersom att erbjuda stöd till rebellerna i Jemen är något som inte alls överensstämmer med resolutioner från FN:s säkerhetsråd”, tillade Earnest.

FFFI rapporterade förra året att iranska regimens revolutionsgarde utbildar och beväpnar Houthirebeller i Jemen.

Houthier med sitt fäste i norra Jemen är shiamuslimer och en majoritet av dem ser upp till prästerskapets styre i Iran.