Nyheter

USA inför exportrestriktioner mot Kinas ZTE över förbjuden Iranexport

USA har infört exportrestriktioner mot det kinesiska telekombolaget ZTE Corporation och tre andra bolag över misstankar om återexport av amerikanska produkter till Iran i strid mot landets lagar, enligt ett tillkännagivande från amerikanska myndigheter på måndagen.

USA har länge förbjudit försäljning av amerikansktillverkade teknikutrustning till Iran som en del av landets sanktioner mot regimen. Kina har nära diplomatiska, ekonomiska, handels- och energiförbindelser med iranska regimen.

USA:s handelsdepartement hänvisade i en offentlig notis på måndagen till ZTE dokument som visade att mobil- och telekomutrustningstillverkaren hade utvecklat en plan där det skulle utnyttja ett skalbolag för att exportera amerikanska produkter till Iran. Misstankarna gjorde att den amerikanska myndigheten införde exportrestriktioner som gör det svårare för ZTE att förvärva amerikanska produkter.

FFFI rapporterade i 2012 om att ZTE hade sålt ett kraftfullt övervakningssystem till Irans största telekomföretag som kunde användas för att övervaka medborgarnas tele- (både över det fasta och mobilnätet) och internetkommunikation.

ZTE skulle kunna överklaga beslutet som enligt USA:s handelsdepartement träder i kraft från och med tisdagen. Kinesiska tjänstemän uttryckte sin ilska över amerikanska handelsdepartementets beslut som rapporterades först under söndagen.

Beslut innebär att leverantörer måste nu ansöka om exportlicens innan de säljer eller skickar amerikansktillverkade utrustning och reservdelar till bolaget.

”Kina motsätter sig USA:s hänvisning till inhemska lagar för att inför sanktioner mot kinesiska företag”, sade Hong Lei, talesman för det kinesiska utrikesdepartementet under en daglig pressinformation.

Exportrestriktionerna gäller även för ZTE:s två dotterbolag ZTE Kangxun Telecommunications Ltd och Beijing 8-Star, och ett iranskt företag, ZTE Parsian, sade USA:s handelsdepartement.

Det var fortfarande omedelbart klart vilka konsekvenser beslutet skulle få för telekomindustrin.

Analytiker säger till Reuters att det kommer sannolikt att innebära leveransproblem för ZTE, vars strategiska partners omfattar amerikanska bolag som Microsoft, Intel Corp, IBM och Honeywell International Inc.

Mobiltillverkaren har dessutom handelsförbindelser med flera andra amerikanska företag, däribland Qualcomm, sade analytiker till Reuters.