Ekonomi

Cisco skär banden med ZTE efter Iran-härva

Cisco Systems, ett amerikanskt globalt företag som tillverkar nätverksutrustning, avslutar ett långt försäljningssamarbete med den kinesiska tillverkaren av telekomutrustning, ZTE. Beslutet kommer efter att en internutredning om tidigare anklagelser bekräftat att ZTE har sålt Ciscos nätverksutrustning till Iran, i brott mot de amerikanska lagarna.

Ciscos utredning kom efter medierapporter i mars och april om att ZTE skulle ha sålt förbjudet datautrustning från Cisco och andra amerikanska företag till Irans största telekombolag. ZTE exporterade under förra året amerikanska teknologiprodukter, däribland Cisco-switchar, till ett värde av flera miljoner dollar, till ett bolag som tillhör ett konsortium som kontrollerar det iranska telekombolaget.

Det amerikanska representanthusets underrättelseutskott rekommenderade i en rapport, som släpptes på måndagen, att ZTE och dess kinesiska samarbetspartner Huawei Technologies Co Ltd bör stängas ut från den amerikanska marknaden. Detta sedan den kinesiska statens inflytande över dessa företag utgör ett hot mot USA:s säkerhet.

ZTE och Huawei förnekar anklagelserna men FBI har inlett en utredning kring dessa anklagelser.