Nukleärt

FBI undersöker ZTE:s handelsavtal med Iran

Amerikanska FBI har inlett en brottsutredning mot kinesiska telekomutrustningstillverkaren ZTE efter anklagelser om att företaget ska sålt amerikanska datorutrustning till Iran i strid med gällande sanktioner, rapporterar BBC på sin nätupplaga på fredagen.

En undersökning av nyhetsbyrån Reuters i mars månad, som FFFI rapporterade om, sade att ZTE hade försett Iran med produkter tillverkade av bland andra Microsoft och HP, vilket skulle strida mot gällande amerikanska sanktioner.

En ZTE-advokat sade att företagstjänstemän diskuterade att förstöra handlingar relaterade till de påstådda handelsavtalen, skriver BBC vidare med hänvisning till  handlingar som erhållits av webbsitsen the Smoking Gun.

Amerikanska sanktioner förbjuder handel med alla former av icke-humanitära varor med Iran.

Reuters sade i sin rapport att ZTE hade sålt ett övervakningssystem till Iran som kan övervaka medborgarnas elektroniska kommunikation  dvs. kommunikation över fasta nätet, mobiltelefoni samt över internet.

Iranska regimen är känd för att spionera på sina egna medborgare för att kartlägga samt arrestera regimkritiker eller oppositionella.

Prästerskapet är även känt för att censurera nätet, strypa tillgången till populära sociala medier som Facebook samt utnyttja dessa för att övervaka, förfölja och hota oliktänkande i och utanför Irans gränser.

CNN rapporterade igår om en 25 årig iranier, Yashar Khameneh, som hade fått sin far arresterad i Iran efter att han för ett år sedan gick med i en facebook-sida som gör använder satir för att kasta ut vidskepelse från religionen.

Sidan som bland annat publicerar satir på kända shiitiska imamer blev populärt för ett tag sedan efter att en iransk rapartist i Tyskland sjöng en provocerande låt om regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei, vilket ledde till att en fatwa utfärdades mot hans liv.

Yashar Khameneh säger till CNN att hans Facebook aktivitet har lett till att hans far, Abbas Khameneh, gripits av regimens myndigheter och förts till det ökända fängelset i Teheran. Han kämpar nu för att hitta ett sätt för att befria sin far.