Ekonomi

Reuters: Kinesiskt företag hjälper Iran spionera på sina medborgare

Ett kinesiskt telekommunikationsutrustningsföretag har sålt ett kraftfullt övervakningssystem till Irans största telekomföretag som kan övervaka medborgarnas tele- (både över det fasta och mobilnätet) och internetkommunikation, rapporterar Reuters på torsdagen i en specialrapport med hänvisning till intervjuer och kontraktshandlingar.

Systemet i fråga var en del av ett större kontrakt för nätverksutrustning värderad till 98,6 miljoner euro som levererades av Kina-baserade ZTE Corp, med säte i Shenzhen en stad i provinsen Guangdong i sydöstra Kina, till Irans statliga telekomföretag, Telecommunication Co. of Iran (TCI), enligt dokument som Reuters har sett.

Det statskontrollerade telekommunikationsföretaget, TCI, har monopolställning i den iranska marknaden för fasta telefonitjänster och mycket av landets internettrafik behöver gå genom företagets nätverk.

ZTE-TCI avtalet som undertecknades i december 2010 visar hur iranska regimen fortfarande lyckas få tag i sofistikerad teknik, bland annat system som kan användas för att slå ner på oliktänkande och regimkritiker trots skärpta internationella sanktioner.

Människorättsgrupper säger att de har dokumenterat flera fall där den iranska regimens repressiva organ har spårat och arresterat oppositionella genom att övervaka deras telefonsamtal eller aktiviteter på nätet.

FFFI rapporterade tidigare denna månad om prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khameneis order om att inrätta ett organ med ansvar för internetövervakning i landet. Supreme Council of Cyberspace (Högsta Rådet för Cyberrymden) som organet  heter, står under Mahmoud Ahmadinejads ledning och ska enligt iranska statliga televisionen skydda medborgarna ”mot internets onda krafter”. Detta kommer samtidigt som USA och Storbritannien har lanserat så kallade virtuella ambassader för att informera om visumansökningar samt kunna kommunicera med den iranska befolkningen då båda länderna saknar direkt diplomatisk närvaro i Iran efter att deras ambassader attackerats av regimorganiserade mobb.

Mahmoud Tadjallimehr, en före detta projektledare inom telekommunikation i Iran som har arbetat för större europeiska och kinesiska utrustningstillverkare, sade till Reuters att ZTE -systemet som levererats till TCI är ”landsomfattande” och ”långt mer kapabel att övervaka medborgare än jag någonsin har sett i andra utrustning” som säljs av andra företag till Iran. Han sade att systemet har förmågan att kunna ”lokalisera användare, fånga upp deras samtal, SMS … e-post, chattkonversationer eller webbåtkomst”.

ZTE-TCI dokumenten avslöjar även en bakdörr som iranska regimen uppenbarligen utnyttjar för att få tillgång till amerikansk teknik. Genom att köpa tekniken via ett kinesiskt företag kringgår regimen det amerikanska förbudet mot försäljning av varor avsedda för icke-humanitära ändamål till Iran.

ZTE:s ”packlista” på 907 sidor daterad 24 Juli 2011, omfattar hård-och mjukvara från några av USA:s mest kända teknikföretag, däribland Microsoft, Hewlett-Packard, Oracle, Cisco Systems, Dell, Juniper Networks samt Symantec.

ZTE har partnerskap med några av de amerikanska företagen, vilka sade i intervjuer med Reuters att de inte hade någon kännedom om TCI-affären. Flera av dem däribland HP, Dell, Cisco och Juniper, sade i uttalanden att de nu lanserar interna utredningar efter att ha fått kännedom om kontraktet från Reuters.

Li Erjian, en talesman för ZTE i Kina, vägrade att svara på Reuters frågor och skrev i ett e-postmeddelande till nyhetsburån att ”vi [ZTE] kommer inte att ge några kommentarer om Iran[affären]”. TCI-tjänstemän i Teheran kunde inte nås för kommentarer och svarade inte på förfrågningar i detta avseende, skriver Reuters i sin specialrapport på torsdagen.

USA, Europa och många arabiska länder anklagar iranska regimen för att försöka utveckla kärnvapen, vilket regimen förnekar. Men Peking jämte Moskva har vid upprepade gånger lagt in sitt veto mot försök att skärpa sanktionerna mot Teheran.

Kina är Irans största handelspartner och handel mellan länderna översteg 45 miljarder dollar förra året, en ökning med 16 miljarder dollar sedan 2010, enligt iranska nyhetsbyrån FARS som står under revolutionsgardets insyn.

ZTE, Kinas näst största tillverkare av telekomutrustning är börsnoterat men dess största aktieägare är ett kinesiskt statligt ägt bolag. Det snabbt växande företaget har  säljer utrustning till mer än 500 operatör i mer än 160 länder enligt egen utsago och rapporterade en årlig intäkt på 10.6 miljarder dollar för 2010.

TCI ägs av iranska regimen och ett privat konsortium med rapporterade band till regimens militärstyrka, revolutionsgardet.

Mahmoud Khosravi, vd för Irans statskontrollerade telekommunikationsföretag, Telecommunications Infrastructure Co, skröt nyligen under en intervju att sanktioner inte har haft någon effekt på Irans telekombransch och sade att ”vi [iranska regimen] har den senaste tekniken i våra nät”.

Läs Reuters hela specialrapport: Kinesiskt företag hjälper Iran spionera på sina medborgare