Nyheter

Irans högsta ledare inrättar en grupp för internetövervakning

Iranska regimens högsta andlige ledaren, Ali Khamenei, beordrade på onsdagen att ett organ med ansvar för internetövervakning ska inrättas i landet, rapporterar Associated Press (AP) från Teheran. Organet med uppdrag att kontrollera nätet ska inkludera höga politiker samt  högt uppsatta militär och  säkerhetstjänstemän. Försöket beskrivs av AP som det djärvaste hittills i strävan att styra informationsflödet på nätet.

Khamenei sade att Supreme Council of Cyberspace (Högsta Rådet för Cyberrymden) ska få till uppgift att skydda iranier som surfar på nätet, rapporterade regimens statliga tv-station utan att precisera de faror som rådet ska ta itu med.

Men prästerskapets tjänstemän har vid tidigare tillfällen beskrivit två separata hot mot regimen. Det första var datorvirus som skapats av iranska regimens fiender i syfte att sabotera dess industri, i synnerhet landets kontroversiella kärntekniska program. Det andra hotet var en ”kulturinvasion” som syftar till att undergräva den islamiska republiken.

Khameneis uttalande följer de ambitiösa planer som aviserats av regimens tjänstemän för att skapa egenutvecklade alternativ för e-posttjänst som Google, vilket i praktiken skulle medföra att många iranska internetanvändare inte behöver besöka webbplatser med säten utanför landets gränser.

Supreme Council of Cyberspace kommer att ledas av regimens president Mahmoud Ahmadinejad och inkluderar mäktiga personer inom säkerhetsapparaten som chefen för underrättelsetjänsten, befälhavare för det mäktiga revolutionsgardet, och landets högsta polischef.

Även parlamentets talman, statliga mediechefer, ministrar med ansvar för teknikinriktade portföljer samt flera cyberexperter.

”Given det konstanta planeringsbehovet för att skydda [iranska nätanvändare] från skador till följd av [internet], krävs ett koncentrerat centra för policyuppläggning, beslutsfattande och samordning i landets cyberrymd”, sade Khamenei i sitt dekret enligt AP:s rapporter på onsdagen.