Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Två kurdiska politiska fångar avrättade i Iran

Iranska regimen avrättade två kurdiska politiska fångar genom hängning i förra veckan i staden Uromiyehs centrala fängelse.

Habibullah Afshari, 26 år, och hans bror Ali Afshari, 34 år, hängdes på torsdagen och var dömda till döden för stöd till Komala, en kurdisk oppositionsgrupp i Iran. Två andra medlemmar av Afshari-familjen, Jaafar och Vali, sitter för närvarande frihetsberövade i regimens fängelse

De avrättade fångarna var bland den grupp av sex politiska fångar där även Saman Naseem ingick, vilka hade flyttats till isoleringscell i förra veckan för omedelbar avrättning. Det finns ingen information om vad som har hänt med de andra fångarna men internationella och kurdiska medier samt den Parisbaserade människorättsorganisationen, Internationella Federationen för mänskliga rättigheter (FIDH), rapporterade under fredagen att Saman Naseem har blivit avrättad. FFFI har inte kunnat bekräfta denna uppgift.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fördömer avrättningen av två kurdiska politiska fångar, vilka syftar enbart till att skrämma iranska folket och den kurdiska minoriteten till tystnad.

FFFI uppmanar utrikesministern Margot Wallström att agera för mänskliga rättigheter i Iran genom att kalla upp iranska regimens ambassadör till UD för att i starkaste ordalag protestera mot prästerskapets systematiska användning av avrättningar och dess grymma människorättskränkningar.