Mänskliga Rättigheter

Ung kurdisk man inför avrättning idag, minst 28 avrättningar under fyra dagar i Iran

Iranska regimen har under de senaste fyra dagarna verkställt minst 28 avrättningar genom hängning, visar en sammanställning av uppgifter från Iran som kommit in till FFFI. Ett av offren var en 60-årig man som redan hade suttit frihetsberövad i 20 år i ett av regimens fängelser, skriver FFFI i ett pressmeddelande på torsdagen.

De senaste avrättningarna genomfördes i regimens fängelser i olika städer över hela landet. Vissa av hängningarna verkställdes i grupp, visar uppgifterna från Iran (För mer information klicka här … )

Samtidigt protesterar allt fler människorättsexperter och människorättsorganisationer mot iranska regimens planer på att avrätta en ung man från Irans kurdiska minoritet på torsdagen trots att han var minderårig vid tiden för arresteringen.

AI uppmanade iranska regimens myndigheter i förra veckan att stoppa avrättningen av Saman Naseem, som arresterades vid 17 års åldern och som torterades i 97 dagar för att tvinga fram ett erkännande av medlemskap i en väpnad kurdisk oppositionsgrupp, PJAK.

FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, och FN:s särskilde rapportör för utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar, Christof Heyns kritiserade den planerade avrättningen och krävde att iranska regimen stoppar avrättningen.

saman-naseem
Saman Naseem, en ung kurdisk man, står inför omedelbar avrättning i Iran

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fördömer i sitt pressmeddelande prästerskapets systematiska användning av avrättningar vilka syftar enbart till att skrämma iranska folket till tystnad.

Utrikesministern Margot Wallström måste agera för mänskliga rättigheter i Iran och FFFI uppmanar henne att kalla upp iranska regimens ambassadör till UD imorgon för att i starkaste ordalag protestera mot den planerade avrättningen av Saman Naseem samt framföra Sveriges stöd för kraven från FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran och Amnesty International om att regimen måste omedelbart stoppa denna avrättning, skriver FFFI i sitt pressmeddelande.