Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Tre avrättningar i Iran, minst 10 andra inför avrättning däribland en minderårig

Iranska regimen avrättade på lördagen två fångar genom hängning i ett fängelse i sydöstra delen av Iran, enligt rapporter från landet till FFFI.

Fångarna tillhörde Irans minoritetsgrupp balochier och var identifierade som Hamed Kahrazhi, 28 år samt Mobasher Mir-Balochzehi. De hade spenderat fyra år i regimens fängelse innan deras dödsstraff verkställdes.

Bägge männen var dömda till döden för det godtyckliga brottet ”Moharebe” eller krigföring mot gud.

Regimens så kallade rättsväsendet i provinsen Gilan tillkännagav samtidigt att en annan fånge hade avrättats i staden Rasht (en stad i norra Iran) genom hängning. Den 43-årige mannen var arresterad och dömd till döden för narkotikarelaterade brott.

Rapporter från Iran gör också gällande att en grupp med sex fångar i Uromiyehs centrala fängelse i nordöstra Iran ska flyttats till isoleringscell i väntan på att deras dödsstraff ska verkställas i nästa veckan.

Tre andra fångar, däribland en kvinna, som sitter frihetsberövade i Shahab-fängelse i staden Kerman anklagade för narkotikarelaterade brott står också inför omedelbar avrättning. Iranska regimen har enligt upggifter flyttat dem till isoleringscell under lördagen för att verkställa deras dödsdomar.

Amnesty International (AI) varnade samtidigt för att en ung iransk man står inför omedelbar avrättning i Iran trots att han var minderårig när han iranska regimen arresterade honom.

AI uppmanade iranska regimens myndigheter i förra veckan att stoppa avrättningen av Samann Naseem, som arresterades vid 17 års åldern och som torterades i 97 dagar i ett försök att tvinga fram ett erkännande av medlemskap i en väpnad oppositionsgrupp.

Saman Naseem ska enligt uppgifter avrättas torsdagen den 19 februari. Han arresterades den 17 juli 2011 efter en eldstrid mellan revolutionsgardet och en väpnad oppositionsgrupp.

Biträdande chef för Mellanöstern och Nordafrika enheten vid Amnesty International, Hassiba Hadj Sahraoui sade i ett pressmeddelande att ”det faktum att iranska myndigheter förbereder avrättningen av en ung man som blivit torterad i 97 dagar för att ”bekänna” [ett brott ] när han var 17 år gammal, trotsar all tro … Med mindre än en vecka kvar innan hans avrättning verkställs, finns det ingen tid att förlora. Samans avrättning måste stoppas omedelbart och hans fall granskas noggrant”.