Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Ung kurdisk politisk fånge avrättad trots internationella varningar

naseemIranska regimen avrättade politiska fången Saman Naseem tidigt på fredagsmorgonen i Uromiyah-fängelset i västra Iran, trots internationella krav på att stoppa denna barbariska avrättning.

Saman Naseem, med kurdisk bakgrund, arresterades vid 17 års åldern och torterades i 97 dagar för att tvinga fram ett erkännande av medlemskap i en väpnad kurdisk oppositionsgrupp, PJAK.

Iranska regimens så kallade rättsväsende använde sedan hans erkännande för att döma honom till döden för ”Moharebeh (krigföring mot gud)” och ”korruption på jorden”.

I onsdags uppmanade FFFI i ett pressmeddelande den svenska regeringen och utrikesministern att agera för att stoppa den planerade avrättningen av Saman Naseem.

FFFI har inte kunnat bekräfta uppgifterna men kurdiska och internationella nyhetsbyråer, France24 samt den Parisbaserade människorättsorganisationen, Internationella Federationen för mänskliga rättigheter (FIDH), rapporterade under fredagen att Saman Naseem har blivit avrättad.

Iranska regimens myndigheter har enligt FIDH:s uppgifter hotat Nassems familj med allvarliga konsekvenser om de inte håller tyst om avrättnineng. De har också fått veta att de kan komma och hämta hans personliga tillhörigheter från fängelset under helgen, vilket är praxis efter att regimen verkställt en avrättning, skriver FIDH vidare.