Andra nyheter, Nyheter

Iran tar USA till Haag över Högsta domstolens beslut över frysta tillgångar

Iranska regimens president Hassan Rohani sade att Teheran kommer att vända sig till Internationella domstolen för att ta tillbaka två miljarder dollar (16.2 miljarder kr) som USA:s Högsta domstol beordrade ska betalas för skadestånd till amerikanska offer för terrorattacker.

”Vi kommer att föra ärendet till Haag inom en snar framtid … Vi kommer inte att tillåta USA svälja dessa pengar så enkelt”, sade regimens president på tisdagen i ett tal som sändes av regimens statliga television utan att nämna Teheranregimens stöd för terrorism och Islamisk fundamentalism.

USA:s Högsta domstol bekräftade i förra månaden en dom från lägre instanser som ger anhöriga till amerikanska offer för terrorattacker sponsrade av iranska regimen rätt att konfiskera närmare två miljarder dollar (16.2 miljarder kr) från Irans frysta tillgångar, vilket FFFI rapporterade den 20 april.

Domen berör över 1300 människor bland dem anhöriga till offren för terrordåden mot amerikanska marinkårssoldater i Beirut, 1996 års terrorattack mot Khobar Towers i Saudiarabien som dödade 19 amerikanska soldater samt andra attacker som utförts av grupper med kopplingar till iranska regimen.

Liberala demokrater och konservativa republikaner i kongressen, liksom Obama-administrationen, har backat familjerna i frågan.

Rohanis kommentarer kommer samtidigt som en tidigare amerikansk marinkårssoldat, Amir Hekmati, som hölls frihetsberövad i det ökända Evin-fängelset i över fyra år, lämnade in en stämningsansökan mot iranska regimen i Washington tidigare denna vecka. I sin stämning kräver han skadestånd för både fysisk och psykologisk tortyr som han fått utså i regimens fängelse.

Hans advokat sade att han skulle försöka få ut skadestånd för sina skador från Irans frysta tillgångar om regimen, som väntat, inte accepterar att betala ersättning.

Amir Hekmati släpptes tillsammans med tre andra amerikaner med dubbelt medborgarskap i en fångutväxling mellan iranska regimen och USA tidigare i år.