Nyheter

Frihetsberövad f.d. marinsoldat i Iran inleder en hungerstrejk

Amir Hekmati, en före detta amerikansk marinsoldat som hålls frihetsberövade i Iran, har inlett en hungerstrejk, sade hans familj enligt internationella medier, efter att ha skickat ett brev till USA:s president Barack Obama och bett presidenten att inte glömma honom.

Hekmati berättade om sin hungerstrejk för sin familj under tisdagen när han dikterade sitt brev till presidenten via telefon till sin syster, Sarah Hekmati, rapporterade Associated Press (AP).

”Vi är verkligen förkrossade av denna nyhet, men vet att han kämpar och förlorar hoppet om en lösning till hans fall är i sikte”, sade hans syster till AP.

Hekmati, född i Arizona och uppvuxen i Michigan, har både amerikanskt och iranskt medborgarskap. Men iranska regimen erkänner inte dubbla medborgarskap och ser honom endast som en iransk medborgare.

Hekmati är dömd till 10 års fängelse sedan iranska regimens så kallade högsta domstol upphävde ett tidigare dödsstraff mot honom i 2012 och beordrade en ny rättegång.

Iranska regimens revolutionsdomstol omvandlade då anklagelserna om spionage mot honom och dömde honom för ”samarbete med fientliga stater” i stället.

Den amerikanska regeringen har upprepade gånger förnekat att Hekmati är en spion och hans familj har sagt att han åkte till Iran endast för att besöka sin mormor.