Mänskliga Rättigheter

Iran: Mor satt i husarrest för ha krävt rättvisa för sin avrättade son

Regimens säkerhetsstyrkor arresterade nyligen Daya Sharifa, mor till avrättade Ramin Hossein Panahi. De repressiva säkerhetsstyrkorna arresterade henne i staden Kamyaran söder om Sanandaj, huvudstaden i Irans Kurdistan-provins. Hon är nu satt i husarrest för att ha krävt rättvisa för sin avrättade son, enligt rapporter.

Daya Sharifa, även känd under sitt riktiga namn Sheraft Zarrini, är över 70 år gammal. Hon är en ivrig motståndare till dödsstraffet i Iran. Hon är dessutom känd för att vara en av flera mödrar som tillsammans kräver rättvisa för sina avrättade barn.

23-årige Ramin Hossein Panahi greps i juni 2017. Han var utsatt för tortyr och myndigheterna avrättade efter en grovt orättvis rättegång den åttonde september 2018, tillsammans med två andra kurdiska politiska fångar, Zanyar och Loqman Moradi. Regimen avrättade honom trots att han var i hungerstrejk. Hans mor fick se hans kropp först två dagar efter avrättningen, enligt uppgifter.

Avrättningarna fördömdes internationellt sedan de verkställdes trots upprepade uppmaningar från Amnesty och FN att stoppa dessa dödsstraff.

Regimen hade skjutit upp deras avrättningar vid flera tillfällen tidigare efter internationella påtryckningar.

Amnesty sade i ett uttalande vid tiden att avrättningar av tre iranska kurder är en skandal.

“Vi är förskräckta över nyheten att de iranska myndigheterna har avrättat dessa män, trots att omfattande fördömanden av deras dödsdomar och trots uppmaningar från FN:s människorättsexperter och andra organisationer att stoppa deras avrättningar”, sade Philip Luther, direktör för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaforskning, i ett uttalande på lördagen.