Mänskliga Rättigheter

FN:s MR-expert uppmanar regimen att häva dödsdomen mot kurdisk politisk fånge

FN:s särskilde rapportör för godtyckliga avrättningar uppmanar iranska regimen att omedelbart stoppa avrättningen av kurdiska politiska fången, Ramin Hossein Panahi.

Flera av FN:s MR-expeter uppmanade regimens myndigheter att häva dödsstraffet mot honom i ett uttalande förra månaden. De hänvisade till uppgifter om att Panahi inte hade fått en rättvis rättgång och att han hade fått utstå tortyr och annan felbehandling i fängelset.

“Jag beklagar djupt att myndigheterna har ignorerat tidigare uppmaningar om att häva Panahis dödsstraff och att ge honom en rättvis rättegång”, sade Agnes Callamard, FN:s särskilde rapportör för godtyckliga avrättningar i ett uttalande på torsdagen.

Ramin Hossein Panahi arresterades av revolutionsgardet i juli förra året. Han dömdes till döden i regimens domstolar för att ha “agerat mot den nationella säkerheten” och för “medlemskap i Komala (en iransk kurdisk organisation)”.

Iranska regimens högsta domstol bekräftade hans dödsstraff trots internationella uppmaningar att häva domen.

Panahi har enligt uppgifter flyttats till dödscell i väntan på att avrättningen ska verkställas senare denna vecka.

Panahis bror har tidigare dömts till åtta och en halv års fängelse.