Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Ung student i koma – misshandlad för brott mot regimens slöjtvång

En 16-årig student har hamnat i koma efter att ha blivit svårt misshandlad av regimens så kallade moralpolis för att ha brutit mot landets slöjtvång. Det enligt rapporter från Iran och i sociala medier.

”Incidenten med studenten Armita Garawand, 16, ska ha ägt rum på en tunnelbanestation i huvudstaden Teheran”, rapporterar Expressen på onsdagen och hänvisar till människorättsorganisationen Hengaw och amerikanska medier.

Armita har tagits till Fajr-sjukhus i Teheran som tillhör regimens flygvapen. Regimen har höjt säkerhetsnärvaron och säkerhetsstyrkor omgärdar sjukhuset, enligt rapporter till FFFI. Inte ens Armitas föräldrar får besöka henne.

Armitas fall påminner om Mahsa Jina Aminis tragiska öde i september förra året. Mahsa dog i moralpolisens förvar efter att ha blivit arresterad för brott mot regimens repressiva slöjtvång. Hennes död blev starten för ett folkligt uppror över hela landet som pågår än idag.

Regimen arresterade även en reporter som hade åkt till sjukhuset för att rapportera om Armitas situation. Maryam Lotfi från dagstidningen Sharq Daily var frihetsberövad i flera timmar, enligt statliga Rouydad24.ir den andra oktober 2023.

FFFI rapporterade under sommaren att den så kallade moralpolisen ökar sina gatupatruller för att upprätthålla regimens slöjtvång. Det sedan allt fler kvinnor i Iran trotsar eller helt ignorerar regimens slöjtvång som en del av det folkliga upproret.

Regimen har också infört hårdare straff mot kvinnor som inte följer slöjtvånget. Kvinnor som anses bryta mot regimens repressiva klädkod riskerar nu upp till 10 års fängelse under en ny lag.

FN:s MR-experter har kritiserat den nya lagen och varnat för att den omvandlar Iran till en könsapartheid.