Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty: världens länder bör åtala iranska regimtjänstemän för MR-brott

Amnesty International uppmanar världens länder att använda principen om universell jurisdiktion för att åtala och lagföra iranska regimtjänstemän för grymma MR-brott.

Uppmaningen kommer inför årsdagen av det folkliga upproret i Iran. Amnesty påpekar att starka internationella uttalanden, krav och fördömanden från regeringar är fortfarande viktiga för världssamfundet bör stödja offren i dessa svåra tider.

Iranska myndigheter har begått allvarliga människorättskränkningar i samband med det folkliga uppror som började förra året. Amnesty konstaterar dock att ingen har blivit åtalade för dessa MR-brott eller för mordet på Mahsa Jina Amini, som ledde till de regimkritiska protesterna över hela landet.

Amnestys uppmaning betonar dock att länderna måste fokusera på att stoppa straffriheten i Iran.

Ökat inhemskt förtryck

Regimen har dödat närmare 750 demonstranter och arresterat 30000 andra bland dem flera barn. Sju har blivit avrättade för att ha deltagit i de regimkritiska protesterna medan flera andra är dömda till döden.

Regimen planerar också att införa nya lag för att undertrycka kvinnor som inte följer deras repressiva klädkod. Kvinnor som anses bryta mot regimens repressiva klädkod riskerar upp till 10 års fängelse under det nya lagförslaget.

FN:s MR-experter kritiserade det kommande lagförslaget i ett uttalande nyligen. De varnade för att den nya lagen omvandlar Iran till en könsapartheid.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk kritiserade idag regimen för moralpolisens ökade patruller i iranska städer för att upprätthålla slöjtvånget.

Regimen har dessutom inlett en omfattande utrensning av regimkritiska röster i landets universitet, vilket FFFI rapporterade om förra månaden.

Vakter i det ökända Evin-fängelset utförde ett brutalt tillslag mot politiska fångar i avdelning åtta, den fjärde september. De misshandlade politiska fångarna brutalt, förstörde och plundrade deras tillhörigheter. Vakterna grep och förde bort 14 politiska fångar till Qezelhessar fängelse där de nu sitter frihetsberövade isolerade från andra politiska fångar under extremt hårda förhållanden, .

Därtill har regimen verkställt över 600 avrättningar i år vilket är rekordnivåer även för Iran.

Repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet får ökade resurser

Iranska nationella motståndsrådets kontor i USA avslöjade igår nya detaljer kring regimens strategi att kväsa ökade protester i Iran. Avslöjandet kom under en presskonferens i Washington DC och visade att regimen prioriterar revolutionsgardet och andra repressiva säkerhetsorgan.

Dessa repressiva säkerhetsstyrkor har fått enorma finansiella resurser för att stärka deras förmåga att kuva protester och skapa en atmosfär av rädsla i samhället inför årsdagen av det folkliga upproret, enligt Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).