Folkliga protester, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Elitstudenter i hungerstrejk för att hedra Mahsa Jina Amini

De frihetsberövade elitstudenterna Amir-Hossein Morad och Ali Younesi inleder en hungerstrejk till stöd för Mahsa Jina Amini och det folkliga uppror som följde hennes tragiska mord.

Det tillkännager studenterna i ett kort meddelande från Evin-fängelset. Ali Younesis syster, Aida Younesi, bekräftar också detta på den sociala plattformen ”X”.

De börjar hungerstrejka den 13 september, ett år på dagen då regimens så kallade moralpolis grep Jina Amini för att hon hade brutit mot regimens repressiva slöjtvång. De kommer fortsätta hungerstrejka fram till lördagen den 16 september, som markerar årsdagen av hennes bortgång i moralpolisens förvar.

Dömd för kopplingar till den demokratiska oppositionen

Elitstudenterna Amir-Hossein Morad och Ali Younesi var arresterade av regimens repressiva säkerhetsorgan i april 2020. Irans så kallade rättsväsende dömde dem till 16 års fängelse vardera två år senare.

Regimen anklagade studenterna för kopplingar till Irans demokratiska oppositionsgrupp, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

Men Amnesty International har rapporterat att Amir-Hossein Morad och Ali Younesi var godtyckligt frihetsberövade utan rättegång.

Agenter från underrättelseministeriet misshandlade dem och höll dem i långvarig isolering under grymma förhållanden för att extrahera påtvingade ”bekännelser”, enligt en rapport från Amnesty 2021.

Människorättsorganisationen har dessutom varnat för att de båda kan riskera dödsstraff.

Ali Younesi var en prisbelönad student inom datavetenskap vid Teherans Sharif tekniska högskola. Amir-Hossein Morad var en prisbelönad student inom fysik.