Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: Prisbelönade studenter döms till 16 års fängelse vardera

Iranska regimens så kallade rättsväsende har dömt två prisbelönade studenter Amir-Hossein Morad och Ali Younesi till 16 års fängelse vardera.

Båda har suttit i fängelse sedan april 2020 när dem var arresterade av regimens repressiva säkerhetsorgan.

En talesmannen för regimens så kallade rättsväsende hävdade i maj samma år att de två arresterade studenterna hade kopplingar till iranska oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), utan att tillkännage deras namn, rapporterade FFFI.

Amnesty sade i en rapport förra året att Amir-Hossein Morad och Ali Younesi var godtyckligt frihetsberövade utan rättegång.

Agenter från underrättelseministeriet misshandlade dem och höll dem i långvarig isolering under grymma förhållanden för att extrahera påtvingade ”bekännelser”, tillade Amnesty.

Människorättsorganisationen varnade dessutom att de båda riskerar dödsstraff.

Ali Younesi var en prisbelönad student inom datavetenskap vid Teherans Sharif tekniska högskola. Amir-Hossein Morad var en prisbelönad student inom fysik.

Det iranska rättssystemet fungerar i hemlighet och är i själva verket ett verktyg för prästerskapets repression. Individer och dissidenter som är arresterade för säkerhetsrelaterade anklagelser får aldrig en rättvis rättegång. De blir ofta dömda för det påhittade brottet ”krigföring mot gud”. De vägras även tillgång till opartisk juridisk representation eller möjlighet att ifrågasätta sådana anklagelser.