Nyheter

AI-Orättvist fängslade studenter hårt misshandlade – risk för avrättning

De iranska universitetsstudenterna Ali Younesi och Amirhossein Moradi, som godtyckligt frihetsberövats utan rättegång, riskerar att dömas till dödsstraff, varnar Amnesty international i en rapport.

Agenter från underrättelseministeriet misshandlade dem och höll dem i långvarig isolering under hårda förhållanden för att extrahera påtvingade ”bekännelser”, skriver Amnesty.

20-årige prisbelönta datavetenskapsstudenten vid Teherans Sharif tekniska högskola, och Amir-Hossein Morad, en annan prisbelönad fysikstudent, sitter frihetsberövad i det ökända Evin-fängelset sedan den 10 april 2020.

Younesi har berättat för sin familj att han har nekats adekvat sjukvård för skador på vänster öga som uppkommit under misshandel av underrättelseministeriets agenter och att lamporna i hans cell tändes 24 timmar om dygnet, enligt Amnesty International.

Det stod i rapporten att Moradi har rapporterat att han blev slagen hårt under gripandet.

Under en utfrågning inför Teherans revolutionsdomstol i juli anklagades de två för ”korruption på jorden”, vilket bland annat medför dödsstraff, uppger Amnesty International.

Talesmannen för regimyndigheterna har anklagat Younesi och Moradi för kopplingar till ”kontrarevolutionära” grupper och påstått sig ha hittat ”sprängladdningar” i deras ägo.”

FFFI uppmanar regeringen att agera tillsammans med EU för att pressa regimen för en omedelbara frigivning av de frihetsberövade studenterna och samtliga politiska fångar i Iran.”