Ledare

FN bör ställa Raisi inför rätta istället för att välkomna honom

FN:s generaldebatt är ingen plats för massmördare som representerar ett religiöst envälde.

Iranska regimens president, Ebrahim Raisi, är i New York för FN:s årliga generaldebatt som börjar den här veckan.

Exiliranier från hela världen tillsammans med amerikansk-iranier har protesterat mot hans deltagande i flera dagar i New York. De fortsätter sina protester med en stor demonstration utanför FN:s högkvarter, den 21 september.

De uppmanar FN att förkasta och fördöma Raisi som representant för det religiösa envälde som vidhåller makten i Iran enbart genom repression och terrorism.

De kommer dessutom kräva internationella åtgärder för att åtala och lagföra Raisi och andra ledare för regimen för brott mot mänskligheten och folkmord.

En global kampanj med direkt uppmaning till Biden-administrationen att förvägra Raisi inresevisum till USA pågick innan hans resa till New York.

Kampanjen fick stöd av flera amerikanska senatorer och kongressledamöter från både demokraterna och republikanerna. Även flera tidigare europeiska ministrar, nobelpristagare samt parlamentariker har ställt sig bakom kampanjen.

De hänvisar till Raisis inblandning i massaker på 30 000 politiska fångar i Iran 1988 och att han redan finns på USA:s sanktionslista för allvarliga människorättsbrott.

Iranska motståndsrörelsen stämmer Raisi för MR-brott

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), som ledde kampanjen, har tillsammans med en grupp överlevare av massakern 1988 samt anhöriga till offren stämt Raisi i New York för människorättsbrott och folkmord.

NCRI och överlevare av massakern gjorde en liknande polisanmälan mot Raisi i Skottland och Storbritannien i samband med hans planerade deltagande i FN:s stora klimatmöte (COP26) i Glasgow förra året.

Raisi valde då att inte resa till Storbritannien sedan han riskerade att bli arresterad.

Raisi bör åtalas och lagföras för brott mot mänskligheten

Raisis inblandning i regimens historiska och nuvarande människorättsbrott är både känt och väldokumenterat.

Han var i egenskap av chef för regimens rättsväsende direkt ansvarig för dödandet av 1 500 demonstranter samt tortyr av tusentals andra, däribland barn, i samband med regimens försök att slå ned landsomfattande protester under november 2019.

Raisi personifierar iranska regimen och den straffrihet som råder i Iran.

Under hans första år som president har antalet avrättningar nått nya rekordnivåer. Samtidigt fortsätter regimen att slå ner folkliga protester över hela landet som kräver frihet, dock utan större framgång. Mordet på Mahsa Amini förra veckan, en 22-årig kvinna som dog efter att ha gripits av regimens moralpolis för ”olämplig klädsel” påminner återigen världen om regimens kvinnofientliga styre i Iran.

Regimens terrorism har också tilltagit och riktar sig idag inte bara mot iranska oppositionella i Europa utan även mot tidigare amerikanska statstjänstemän.

Sverige bör stödja FN:s Iranrapportörs krav på en internationell utredning

FN:s särskilde rapportör för Iran tar upp den oroväckande utvecklingen i landet i sin senaste rapport.

FN:s Iranrapportör konstaterar att rättsväsendet i Iran måste förändras i grunden och att internationella insatser från medlemsstater och MR-rådet krävs för att stoppa den straffrihet som råder i landet.

Sverige är en stark röst för mänskliga rättigheter, en världsordning baserad på lagar och internationell rätt samt FN:s Iranrapportörs mandat.

Den nya svenska regeringen bör därför officiellt kräva att FN tillsätter en oberoende utredning av 1988 års massaker i Iran och regimens andra MR-brott med mål att ställa förbrytare som Raisi inför rätta.

I en historisk dom tidigare i år slog Stockholms tingsrätt fast att 1988 års massaker i Iran var ett tydligt brott mot internationell rätt. Därmed har Sverige och EU ett ansvar, om inte juridisk skyldighet, att stödja en FN-utredning av massavrättningarna i Iran 1988 och lagföra de ansvariga i en internationell domstol.

Detta krav bör finns som en egen artikel i den kommande resolutionen om Iran, som generalförsamlingen kommer att rösta för i december detta år.

Årets generaldebatt är ett utmärkt tillfälle att börja detta arbete, inte minst om Raisi själv deltar.