Motståndsrörelsen, Nyheter

Presskonferens i Glasgow: Raisi polisanmäls för folkmord

Tidigare politiska fångar som överlevde massakern 1988 i Iran samt anhöriga till offren deltog i en presskonferens i Glasgow idag för att tillkännage en gemensam polisanmälan mot iranska regimens president Ebrahim Raisi för folkmord och brott mot mänskligheten .

Gruppen begär också formellt att den skotska polisen ska arrestera regimens president om han deltar i klimattoppmötet COP26 i Glasgow i November, vilket FFFI rapporterade i förra veckan.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) arrangerade onsdagens presskonferens. Hossein Abedini från NCRI:s utrikesutskott, Struan Stevenson, tidigare Europaparlamentariker från Skottland samt Tahar Boumedra, tidigare FN-tjänsteman som representerade Londonbaserade organisationen, Rättvisa för offren för 1988 års massaker i Iran (JVMI) var andra talare vid presskonferensen.

”Iranska regimens president, Ebrahim Raisi, bör arresteras för folkmord och brott mot mänskligheten om han kommer till Skottland för klimattoppmöte”, sade Struan Stevenson och tillade.

”Jag har skickat en formell begäran till Skottlands polischef att strata en brottsutredning under universell jurisdiktion mot Ebrahim Raisi för anklagelser om misstänkt folkmord och brott mot mänskligheten.”

”Vi har nu gjort en polisanmälan i Skottland och Storbritannien. I ett följebrev till polischefen Livingstone uppger målsäganden att de, eller deras anhöriga eller cellkamrater, utsattes för tortyr och utomrättsliga avrättningar i stor skala.”, sade Stevenson. Han betonade att ”liknande aktiviteter pågår i Nederländerna och Kanada och andra länder runt om i världen.”

Tahar Boumedra tillade, ”vi gjorde en första polisanmälan i Storbritannien den andra juli 2021. Vi anser att försenad rättvisa är nekad rättvisa.”

”Raisi har länge varit föraktad i Iran och ökänd som slaktaren av massakern 1988. Det internationella fördömandet av Raisi och gruppen av kriminella och terrorister i hans kabinett växer för varje dag”, sade Hossein Abedini.

”Raisi bör förbjudas att resa utomlands och regeringar bör ta till juridiska medel om och när han sätter sin fot på deras territorium. Han borde ställas till svars för folkmord och de många brott mot mänskligheten som han har begått”, förklarade han och tillade. ”Det internationella samfundet måste agera för att utreda massakern 1988 och Raisis roll i den.”

Ahmad Ebrahim och Reza Falahi, var de två av de som överlevde massakern 1988 som talade under onsdagens konferens.

Överlevarna berättar att de har stått inför dödskommissionen där Raisi var en ledande medlem och genomförde massavrättningarna. De berättar om Raisis MR-brott och om hur han utsatte dem för tortyr och skickade andra fångar till avrättning.

Farzaneh Majidi, som förlorade fem familjemedlemmar under massakern 1988 talade också under presskonferensen och uppmanade skotska polismyndigheten att arrestera och åtala Raisi för hans inblandning i massakern 1988.

Regimens utrikesdepartement sade tidigare i veckan att Raisi kommer inte att resa till Skottland och deltar inte i klimattoppmötet.

Raisi, medlem i dödskommission som översåg och genomförde massakern 1988

Raisis inblandning i massakern på 30,000 politiska fångar under sommaren 1988 är känd och väldokumenterad.

En majoritet av offren var från iranska oppositionen Folkets mojahedin. Massavrättningarna började efter en fatwa från prästerskapets grundare och regimens dåvarande högste ledare, Khomeini. Många av offren begravdes i hemliga massgravar.

Amnesty International och FN:s Iranrapportör har också dokumenterat detta i sina rapporter. De beskriver dessa utomrättsliga massavrättningar som ett brott mot mänskligheten och backar officiellt en internationell utredning av massakern och Raisi.

Det juridiska begreppet universell jurisdiktion innebär att människorättsförbrytare kan åtalas i vilket land som helst oavsett nationalitet och var de begått brotten.

Den brittiska regeringen använde sig av principen senaste för att gripa Chiles diktator, Augusto Pinochet. Den svenska åklagarmyndigheten gjorde det samma när den åtalade och lagförde Hamid Nouri för delaktighet i massakern 1988. Den rättegången pågår just nu i Stockholms tingsrätt fram till april nästa år.