Nyheter

Belgisk domstol blockerar utlämning av Irans terrordömda diplomat

En domstol i Bryssel tillfälligt blockerar utlämningen av iranska regimens terrordömda diplomat, Assadi, till Iran. Det efter att iranska motståndsrörelsen (NCRI) och andra internationella parter gick till domstol för att stoppa Assadis frigivning sedan det belgiska parlamentet antog ett lagförslag om fångutväxling med Iran.

Domstolen meddelade dessutom att den kommer att ta upp fallet den 19 september. Därmed förlängde underrätten i Bryssel en tidigare dom som blockerade Assadis utlämning till Iran fram till 19 september.

Käranden är flera medlemmar från Iranska nationella motståndrådet (NCRI) däribland NCRI:s valda president Maryam Rajavi samt andra internationella parter. De är enligt ett uttalande från NCRI följande.

Italiens tidigare utrikesminister, Giulio Terzi, Algeriets tidigare premiärminister, Sid Ahmed Ghazali, tidigare presidentkandidat i Colombia Ingrid Betancourt, tidigare amerikansk senator Robert Torricelli, Vita husets tidigare direktör för offentliga relationer, Linda Chavez samt f.d. FN-tjänstemannen, Dr Tahar Boumedra.

Kärandens advokater och advokater som representerade den belgiska premiärministern, utrikesministern och justitieministern medverkade också vid torsdagens förhandlingar.

Kontroversiell överenskommelse

I mars i år signerade den belgiska regeringen en överenskommelse om fångutväxling med regimen i Iran. Enligt överenskommelsen får iranska medborgare dömda för brott i Belgien begära att få avtjäna sina straff i Iran och tvärtom.

Det belgiska parlamentet antog det kontroversiella lagförslag som ratificerade överenskommelsen den 20 juli. Omröstningen föregicks av het debatt där flera belgiska ledamöter uttryckte sitt missnöje och sin opposition mot beslutet att utlämna Assadi.

Exiliranier och andra kritiker är oroade över att iranska regimen ska utnyttja den nya lagen för att få sin dömda diplomatterrorist, Assadollah Assadi, utlämnad till Iran.

Regimen kan nu med hänvisning till den nya lagen begära att Belgien lämnar ut Assadi för att avtjäna sitt straff i iranska fängelser. Det i sin tur innebär att regimens terroristdiplomat kan undgå rättvisa och bli frisläppta när han landar i Iran.

Belgien i sin tur väntas få hem en belgisk medborgare som sitter frihetsberövad i Iran, enligt rapporter och den belgiska regeringen. Vissa rapporter säger också en av de fångar som ingår i fångutväxlingen är den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali som arbetade tidigare i Belgien.

Oppositionsledaren Maryam Rajavi kritiserade Belgiens överenskommelse om fångutväxling med iranska regimen i sitt anförande till en stor demonstration i Berlin under helgen och sade.

”Jag har sagt det tidigare och jag upprepar det igen. Att sätta sitt hopp på frigivning av en oskyldig belgisk gisslan i Iran är som att ta ett steg framåt och 100 steg bakåt. Det eftersom ingen kommer att vara säker i framtiden. Varje europeisk och amerikansk medborgare i Iran är idag en potentiell gisslan.”

Assadi och hans tre medbrottslingar dömda för terrorattentat mot den iranska oppositionen

En belgisk domstol dömde förra året den iranske diplomaten Assadollah Assadi till 20 års fängelse för terrorism och för att ha planerat ett bombattentat mot iranska oppositionens sammankomst i Paris i juni 2018. Tidigare i år slog en appellationsdomstol i Belgien fast domen mot tre iranska terrorister som Assadi hade rekryterat för attentatet.

Appellationsdomstolen dömde Nasimeh Naami och Amir Sadouni till 18 års fängelse vardera medan Mehrdad Arefani fick 17 år. Samtliga tre förlorar också sina belgiska medborgarskap och måste böta 60000 euro (640000 kr) vardera.

Domstolen slog i sin dom fast att Assadi var hjärnan bakom bombattentatet. Han valde att inte överklaga sitt straff och accepterade därmed domen från den fjärde februari 2021.