Mänskliga Rättigheter

Över 200.000 kräver att den dödsdömde KI-forskaren ska släppas fri

Över 200.000 har skrivit under ett upprop som uppmanar iranska regimen att häva dödsdomen mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali och släppa honom fri.

“209 878 namnunderskrifter har lämnats över till Irans ambassad [i Stockholm under onsdagen] i hopp om att domen mot den svenske medborgaren ska upphävas”, rapporterar Sydsvenskan på sin hemsida på onsdagen.

“Vi skulle helst träffa och prata med ambassaden, men de har inte svarat oss. Det här är vår möjlighet att lämna över det som vi har samlat in och ett led i arbetet att hela tiden hålla frågan levande”, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige till Sydsvenskan.

FFFI har vid flera tillfällen uppmärksammat Djalalis fall. Den femte februari i år fastställde iranska regimens så kallade rättsväsende dödsdomen mot KI-forskaren, vilket FFFI rapporterade om då med hänvisning till hans advokat Zouhaier Chichaoui.

Sverige protesterade mot dödsdomen genom att kalla upp iranska regimens ambassadör i Stockholm till UD.

Djalali är iransk medborgare men hade permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han greps i Iran i 2016 anklagad för spioneri för Israel och dömdes till döden för samröre med den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Ahmadreza Djalali fick svenskt medborgarskap i februari i år. Hans fru och barn bor i Sverige.